GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett bokeldorado utan dess like

Hässleholm • Publicerad 11 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Flera tiotusentals böcker, i stort sett alla genrer som finns, är prydligt sorterat i bananlådor i den stora lokalen.

Nytt kommer hela tiden, så de som letar efter något speciellt kan inte nöja sig med att bara besöka bokloppisen en söndag.

Varje söndag, fram till den 16 september, hålls öppet. första dagen detta år kom 170 personer som inhandlade böcker, tidskrifter eller kanske lite musik på cd-skiva.

– Det brukar koma omkring 100-talet var gång, berättar Christer och tillägger att bokloppisen också drar till sig antikvariatsinnehavare som kanske kan göra fynd av böcker av det lite äldre slaget.

Enligt Christer finns ingen liknande samling av böcker på någon annan plats i Skåne. Förutom alla de mindre loppisbutikerna som poppar upp som maskrosor om sommaren.

Lite siffror. På loppisen finns 500 lådor skönlitterärt och fackböcker, 80 lådor med pocketböcker, 40 lådor med barn- och ungdomsböcker, 15 lådor dvd-film och lika många med cd-skivor. Till det kan läggas lite tidskrifter och en bråkdel vinylplattor, mest klassisk musik.

Priserna varierar från enkronan till femtiolappen.

Kunderna står redan och väntar en tid före öppning, och många har siktet inställt på ”sina” lådor. Det kan vara deckare, skönlitterärt, trädgård eller historia. Blir kunderna trötta i benen finns en myshörna med soffor. För det kan ju ta en tid att gå igenom alla de hundratalet boklådorna. Loppisen är öppen varje söndag från klockan 13 till 16.

bild 1/6
Drygt 100 personer brukar i snitt besöka HIF:s bokloppis på Väpnaregatan under söndagarna.           Foto: hans Bryngelson
Christer Carlsson, en av flera HIF:are jobbar på loppisen, kikar i lådan med fint inbundna böcker av Albert Engström.
8
Ann-Britt Larsson letar handarbetsböcker på HIF:s bokloppis på Väpnaregatan 13.Foto: Hans Bryngelson
Gustav Naalisvaara letar i den spännande lådan med nyinkommna böcker.Foto: Hans Bryngelson
Hässleholms IF:s bokloppis är stor. Här finns 40 000 boktitlar att välja mellan, i alla omöjliga genrer.
Foto: Hans Bryngelson
Cd-skivor för den musikälskare.
Foto: hans Bryngelson
Drygt 100 personer brukar i snitt besöka HIF:s bokloppis på Väpnaregatan under söndagarna.           Foto: hans Bryngelson
Christer Carlsson, en av flera HIF:are jobbar på loppisen, kikar i lådan med fint inbundna böcker av Albert Engström.
8
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.