GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ungas mötesplats nu i politikernas händer

Hässleholm Ett mötesplats mitt i smeten, där även Markans verksamhet får flytta in, är förslaget som utredningen om Ungdomens hus kokats ner till. Efter sommaren är det upp till kommunens politiker om det ska bli verklighet.
Hässleholm • Publicerad 11 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Närmare 500 ungdomar i åldrarna 13-25 år har intervjuats, forskning har tagits i beaktande och studiebesök har gjorts; efter drygt ett halvårs intensivt arbete presenterades slutresultatet av utredningen om Ungdomens hus vid en presskonferens på måndagen.

Redan i ett tidigt skede stod det klart att det är en central mötesplats som både önskas och behövs, vilket Norra Skåne berättat om under utredningens gång.

– Nästan 90 procent av de tillfrågade vill ha en centralt belägen mötesplats. Det är ett tydligt resultat som bekräftar vad våra tjänstemän har sagt, liksom vad det har pratats om på stan, konstaterar kulturutvecklare Catharina Hjalmarsson som varit projektledare för utredningen.

Och det är just vad som nu föreslås när utredningen är i mål: Ett centralt beläget Ungdomens hus.

Tanken är också att Markans verksamhet skulle flytta in. Dessutom föreslås det i utredningen att en ungdomssamordnare skulle tillsättas på halvtid, detta för att samordna arbetet kring Ungdomens hus och bibehålla kontakten med ungdomarna som man byggt upp under utredningen.

– Delaktighet är en färskvara och ungdomar är en föränderlig målgrupp, säger Catharina Hjalmarsson.

I utredningen slår man också fast att det behövs bredd i verksamheten på Ungdomens hus, liksom att de framtida lokalerna måste gå att förändra och anpassa utifrån behov.

Det ska vara en plats att hänga på, men inte bara.

Av de tillfrågade ungdomarna är det många som till exempel svarat att de vill kunna fika, lyssna på musik, få läxhjälp och spela digitala spel.

Ungdomsambassadörerna Malin Tillman och Omar Al-Ganas har stått för arbetet med att genomföra intervjuerna med de unga.

– Vi är oerhört stolta över arbetet, säger Omar Al-Ganas och Malin Tillman inflikar:

– Vi är också stolta över att vi verkligen har varit ute i hela kommunen och pratat med ungdomar.

Många har varit inblandade i utredningsarbetet. Förutom de båda ungdomsambassadörerna har ett tjugotal tjänstemän och tre politiker varit en del av processen.

Utredningen har nämligen haft en politisk styrgrupp bestående av kommunalrådet Robin Gustavsson (KD), Joachim Fors (S) och Hanna Nilsson (SD). De är entusiastiska över förslaget och tror att de politiska blocken delar samma vision när det gäller Ungdomens hus.

– Det är inte alltid det är roligt med politik, men detta har varit roligt. Det har varit oerhört positivt och det har funnits en samstämmighet, säger Joachim Fors (S) och Hanna Nilsson (SD) instämmer:

– Vi har hittat punkter där vi kan hålla samman.

Robin Gustavsson vill att arbetet ska komma igång så snart som möjligt och hoppas att den politiska samsynen ska hålla hela vägen till fullmäktige.

– Vi vill att det ska bli verkstad av detta. Vi i styrgruppen är överens i de tre blocken om att vi vill ha ett Ungdomens hus och jag tror att det kommer se ganska identiskt ut när det kommer till kommunstyrelsen och senare till kommunfullmäktige, säger han.

Bollen har satts i rullning, men hur den politiska diskussionen än kommer att gå får ungdomarna vänta ett tag på sitt hus.

Om förslaget på ett Ungdomens hus antas, får tekniska nämnden i uppdrag att ta fram lokalalternativ och kulturnämnden ska redovisa den ekonomiska helhetsbilden, något som i så fall ska vara klart i april respektive juni 2019.

bild 1/2
Joachim Fors (S), Hanna Nilsson (SD), kulturchef Anders Rosengren, tf kommundirektör Karina Hansson och kommunalrådet Robin Gustavsson (KD) har också varit delaktiga i arbetet. foto: Louise sillén Herzegh
Utredningen om ett Ungdomens hus är klar och presenterades vid en presskonferens under måndagen. Ungdomsambassadör Malin Tillman, projektledare Catharina Hjalmarsson, Markus Jensen på Mötesplats Ljungdala och ungdomsambassadör Omar Al-Ganas är nöjda med resultatet. foto: Louise sillén herzegh
Joachim Fors (S), Hanna Nilsson (SD), kulturchef Anders Rosengren, tf kommundirektör Karina Hansson och kommunalrådet Robin Gustavsson (KD) har också varit delaktiga i arbetet. foto: Louise sillén Herzegh
Utredningen om ett Ungdomens hus är klar och presenterades vid en presskonferens under måndagen. Ungdomsambassadör Malin Tillman, projektledare Catharina Hjalmarsson, Markus Jensen på Mötesplats Ljungdala och ungdomsambassadör Omar Al-Ganas är nöjda med resultatet. foto: Louise sillén herzegh
Louise Sillén Herzegh louise.sillen-herzegh@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.