Glasskivan på bild kommer användas i framställningen av högupplösta skärmar. Foto: Axel Hilleskog
Magnus Lindvall är vd och en av två delägare. Foto: axel Hilleskog

Microbas siktar på världstoppen

hässleholm Tekniklärare från Hässleholms gymnasium har gjort ett besök på företaget Microbas som en del i projektet Framtidens teknikutbildningar.

– Microbas gör precisionskomponenter som har varit och är en viktig del i utvecklingen av bildskärmar som vi har i våra mobiler. Och i dag vill företaget vara med på ett hörn i sökandet efter liv i andra galaxer, säger företagets vd Magnus Lindvall.

Tekniklärare från Hässleholms gymnasium, kommunalrådet Robin Gustavsson (KD) och studie- och yrkesvägledare Maria Hassel bekantade sig nyfiktet med Microbas precisionskomponenter under tisdagens besök.
De används bland annat i tillverkning av tv- och mobilskärmar. Komponenterna är tillverkade i exempelvis granit som hämtas från Brännhult och Lönsboda och glaskeramer.

De tas fram genom slip- och fräsmaskiner men även manuellt genom så kallad läppning där ett verktyg och en våt blandning med slippulver, används för att få till en hög ytnoggrannhet. Microbas startade 1958 i Hässleholm och har idag 15 anställda.
– Våra kunder hittar man i princip i hela världen. Den röda tråden är att vi är otroligt duktiga på precision, vi har en edge som ganska få har, säger företagets vd och en av två delägare, Magnus Lindvall.

Under 90-talet var det tufft för företaget till följd av billig granit från bland annat Kina och företaget som då var under annan ägo gick i konkurs. Men sedan kom elektroniktillverkningen att kräva en extrem noggrannhet i utvecklandet av platta bildskärmar och Microbas kompetens behövdes.
– Vi ser att ett litet företag kan bidra till ganska stora saker i omvärlden, säger Magnus Lindvall.

Han och företaget hoppas att en av deras komponenter, en sensorhållare för en huvudspegel, ska finnas i världens största rymdteleskop E-ELT. Det byggs i norra Chile och ska söka efter planeter och liv i andra galaxer.
– Vi är i prototypstadiet men har väldigt goda möjligheter att få den här ordern.

Han är stolt över att Microbas som ett väldigt litet företag varit en del av den mobila revolutionen. Men företaget låter sig inte nöjas med det.
– Vi har en vision om att bli en av de mest inflytelserikaste mekanikfirmorna i världen.
Magnus Lindvall avslutade besöket med att berätta för lärarna vad företaget söker efter hos personal.

Förutom kunskaper inom mekanik och matematik så betonade han vikten av att verkligen behärska svenska språket i både tal och skrift liksom att ha tekniska baskunskaper och gärna kunna ytterligare ett språk.
Besöket anordnades av Teknikcollege Hässleholm och är en del av arbetsmarknadsprojektet Framtidens teknikutbildningar som kommunen står bakom.

Teknikcollege Hässleholm är en certifiering för ett antal utbildningar på Jacobsskolan, HTS och Yrkeshögskolan Syd.
Målet med projektet är ett nära samarbete mellan det lokala näringslivet och skola för att företag ska få den kompetens de behöver och för att utbildningarna ska hålla en hög kvalitet.

Dagens fråga

Brukar du få julklapp av din arbetsgivare?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×