Nässpray delas ut till narkomaner

skåne Region Skåne ska på bred front dela ut läkemedlet Naloxon för att minska dödligheten till följd av opioidöverdoser.

Sverige ligger högt i överdosstatistiken vid europeiska jämförelser och Region Skånes syfte med Naloxonprojektet är att minska antalet dödsfall och skador till följd av överdos genom att erbjuda utbildning och utdelning av Naloxon i omfattande skala.
– Att få snabb hjälp vid överdos är oerhört viktigt. Därför är jag glad över att vi nu kan ge tillgång till läkemedlet i Skåne så att fler kan få den hjälp de behöver när det verkligen gäller, säger Anna-Lena Hogerud (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressuttalande.

Personer som befinner sig i riskzonen erbjuds utbildning i hur man agerar vid opioidöverdoser och får tillgång till Naloxon i nässprayform. Detta kan de sedan använda direkt i miljöer där överdoser förekommer.
I Skåne beräknas cirka 2 500 brukare få tillgång till motgiftet genom projektet.
Patienter och brukare på Region Skånes samtliga fyra sprutbytesenheter och 18 LARO-mottagningar (läkemedelsassisterad rehabilitering för opiodberoende) kommer att få läkemedlet.
Personer som befinner sig i riskzonen erbjuds utbildning i hur man agerar vid opioidöverdoser och får tillgång till Naloxon i nässprayform. Detta kan de sedan använda direkt i miljöer där överdoser förekommer.
Projektets effekt på narkotikarelaterad dödlighet kommer att utvärderas i en separat vetenskaplig studie i samverkan med Lunds universitet.

– Det är glädjande att vi äntligen kan starta med utdelning av Naloxon på ett strukturerat sätt.
För personer som är i riskzonen för överdos kan tillgången till läkemedlet vara en fråga om liv och död, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne.

Dagens fråga

Ska du gå på någon julkonsert i år?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar