Svenskt jubel efter vinst i herrarnas andra playoff-match till VM mellan Sverige och Nederländerna på Kristianstad arena. Foto: Andreas Hillergren/TT

Sverige klart för handbolls-VM

Handboll Inför ett kokande Kristianstad Arena säkrade herrlandslaget en plats i kommande VM som spelas i Danmark och Tyskland januari 2019. Sverige vann med 26-20 (14-7) och sammanlagt 50-45.

Det var ett helt annat svenskt handbollslandslag som tog sig an Nederländerna i Kristianstad jämfört med matchen i lördags. Försvarsspelet var intensivare och holländarna hade svårt att hitta luckor. Skotten blev sämre och därmed kunde Mikael Appelgren utan större problem briljera i målet.

Nederländernas andra mål som betydde 7-2 kom först efter 15 minuters spel. Sverige hade då i praktiken redan avgjort matchen.

Fina kontringar mot tröga nederländare innebar att Sverige kunde dra i från.

Det gick trögare i andra halvlek främst beroende på att det svenska anfallsspelet körde fast mot Nerderländernas 5-1-försvar.

Nederländerna var som närmast vid ett femmålsunderläge ett par gånger, men den svenska VM-platsen var egentligen aldrig hotad.

Mattias Zackrisson, Jerry Tollbring och Lukas Nilsson briljerade mest framåt, framförallt i första halvlek.

– Vi är jättenöjda, sade den lättade svenska förbundskaptenen Kristian Andrésson till TV3.

– Vi hade hård press på oss, men det förtjänar vi. Men vi har lite att fundera på vad gäller anfallsspelet inför VM, fortsatte Andrésson.