Kraftigt skyfall har drabbat Östra Göinge under onsdagen. Foto: Johan Nordström
Kraftigt skyfall har drabbat Östra Göinge under onsdagen. Foto: Johan Nordström
Kraftigt skyfall har drabbat Östra Göinge under onsdagen. Foto: Johan Nordström
pizzabagarna på Broby pizzeria som bokstavligen står med vatten upp till knäna mitt ute i vägen. Foto: Johan Nordström
Skåne Blekinge vattentjänst byter vattenledningar. Hålen som är cirka 2 meter djupa är fulla med vatten. Foto: Johan Nordström

Vattenkaos i Östra Göinge

Östra Göinge Efter regn kommer solsken, detta fick Göingeborna sannerligen uppleva under onsdagen. Mängder med regn skapade stora problem runt om i kommunen.

Plötsligt från ingenstans kom det efterlängtade regnet. Men även om vissa människor hoppats på regn sedan en tid tillbaka var det nog ingen som hoppats att de skulle komma som det gjorde.
Det blev översvämningar, stopp i brunnar, ja till och med tak rasade in.

Räddningstjänsten fick en uppsjö av larm och hade fullt upp i det kraftiga regnandet.
Norra Skåne kör i ilfart till de drabbade platserna. (Ilfart som i detta oväder betydde 35 kilometer i timmen på riksväg 119 som har en högsta hastighet på 100.)

Torkarna gick för fullt och när tidningen väl når Broby är det första jag ser pizzabagarna på Broby pizzeria som bokstavligen står med vatten upp till knäna mitt ute i vägen. Tillsammans med SBVT:s (Skåne Blekinge Vattentjänst) utsända kunde brunnen få hjälp på traven och vattnet rann sakta undan.
Vattnet ställde som sagt till det överallt. Flera bostäder med källare fick pumpa ut vatten och på vissa ställen blev där även slukhål i marken.

I Glimåkra håller SBVT på att byta vattenledningarna i ett villaområde.
Där fylldes de två meter djupa hålen med vatten och prioriteringarna flyttades till att lägga sand och grus runt kanterna för att hålla vattnet i hålen.

Sedan kom nästa larm, ett tak på en av företaget Hakis lokaler riskerade att rasa in på grund av det kraftiga regnet.
Det visade sig vara en av Hakis lokaler i Broby. På plats utanför staketet tog det stopp. Norra Skåne blev inte insläppt eftersom räddningstjänsten var på plats och företaget hänvisade till sin VD Thomas Schüller.

Efter samtal med vd:n kunde han bekräfta att taket på den utsatta lokalen rasat in men han kunde inte berätta i vilken omfattning.
Ingen person ska heller ha kommit till skada vid raset.

Efter en stunds försök att se den drabbade lokalen, räddningstjänst eller drabbade medarbetare blev Norra Skåne bestämt bortvisad från platsen men företaget lovade att komma ut med ny information när man varit i kontakt med försäkringsbolag samt att räddningstjänsten lämnat platsen.

En av de anställda på SBVT som anlände till Broby berättar att de nyss kommit från en bostad i Hanaskog som haft mer än en halvmeter vatten i källaren.
Regnet kom och det kom rejält. De flesta byarna runt om i Östra Göinge drabbades hårt.

Läs mer:

Dagens fråga

Ska du gå på någon julkonsert i år?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar