skyfall

Efter skyfallet: Viktigt att man drar lärdom av det här

ÖSTRA GÖINGE Inga människor ska ha kommit till skada när Östra Göinge drabbades av häftiga skyfall på onsdagen. Men flera fastigheter drabbades hårt och räddningstjänsten hade en hektiskt dag.

Exakt hur mycket regn som föll lokalt i Östra Göinge på onsdagen är oklart. Norra Skåne pratade på torsdagen med meteorologer på SMHI som konstaterade att de inte har några mätstationer på platsen och därför inte har någon siffra. De säger att skurar ofta faller mellan mätstationerna, men att man på SMHI sett bilder och filmer från byarna och att det uppenbarligen handlade om enorma mängder.
Uppgifter till tidningen från personer i Broby gör gällande att det handlade om nära 70 mm och i vissa fall över 80 mm.

Jonas Nilsson, brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad, säger att det inte finns några uppgifter om personskador i samband med skyfallet.
– Nej, bara materiella skador. Vi var mest i Broby, vi hjälpte till att pumpa källare och liknande, säger Nilsson.
Flerbostadshus, kommunala byggnader och privata bostäder drabbades. Och på Haki i Broby rasade taket på en industribyggnad in.
Räddningstjänsten hjälpte till med akuta åtgärder när regnet kom, sen är det upp till fastighetsägaren att tillsammans med försäkringsbolaget hantera situationen.
– Försäkringsbolagen har nog mycket att göra idag, säger Nilsson.

Räddningsstyrkor från Broby, Sibbhult, Kristianstad och Hässleholm arbetade i Östra Göinge (främst Broby) under onsdagen.
– Vi kom till en fastighet där vattnet stod 120 centimeter högt. Vad var det de kallade det? Ett hundraårsregn, säger Håkan Martinsson, platschef på räddningstjänsten i Broby.
– Det viktiga är att man drar lärdom av det här på de ställen där vi var ute, säger Martinsson.
Han säger att man så gott det går bör vidta åtgärder för att i framtiden vara bättre rustad när extremvädret slår till.
– Sen kan man ju aldrig helgardera sig, konstaterar Martinsson.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×