Annons

Helt OK igen att bada i Osbysjön

Osby Nu är det fritt fram att bada i Osbysjön igen. Den senaste provtagningen den 13 juni visar att algblomningen avtagit och nu ligger på en normal nivå.
Osby • Publicerad 14 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Osby kommun, som avrått från bad i Osbysjön, häver alltså nu rekommendationen som de gick ut med den 5 juni.

Anledningen var att algblomningen i sjön kom igång väldigt tidigt på grund av det varma vädret. Värmen gjorde att de blågröna algerna blommade och riskerade att ställa till med problem.

Annons

Bland annat kan de blågröna algerna producera både nervgift och levergift som kan ge olika typer av besvär särskilt hos barn och hundar. Symptom som de blommande algerna kan medföra är huvudvärk, irritation i ögon och halsen, feber, kräkningar och diarré.

Blomningen kan vara långvarig men efter provtagningen i onsdags verkar den vara över för den här gången och faran över har blåsts. Det går alltså bra för alla dem som vill ta sig ett dopp i sjön att göra det.

På grund av den tidiga algblomningen i Osbysjön tidigareläggs provtagningar vid alla kommunens badplatser.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons