Omar Al-Ganas (S).

Ung S-profil får inte vara valambassadör

Hässleholm Omar Al-Ganas fick sparken som valambassadör för att han är politiskt befläckad. En socialdemokrat ska inte ha det ideella uppdraget att få förstagångsväljare och invandrare att gå och rösta.

– Det känns tråkigt. Jag förstår kritiken men jag kan skilja mellan mina politiska uppdrag och uppdraget som valambassadör, säger Omar Al-Ganas.
Han sitter i SSU:s distriktsstyrelse,arbe- tarekommunens styrelse och kandiderar för Socialdemokraterna till fullmäktige i valet.
Rekryteringen till frivilliga valambassadörer till projektet ”Nordöstra Skåne röstar” skedde i våras via kommunens hemsida.
Ambitionen var att rekrytera minst en valambassadör från nio kommuner. Men rekryteringen till de oavlönade jobbet gick trögt.
– Jag blev tillfrågad av projektassistenten Zeinad El-Mestrah om jag ville ställa upp i Hässleholm. Det godkändes av projektgruppen där kommunens tillväxtchef Stefan Larsson ansvarar för projektassistenten för valambassadörerna.

I förra veckan fick Omar Al-Ganas beskedet av Stefan Larsson att han inte var lämplig för uppgiften.
Björn Widmark, frontfigur i Folkets Väl, hade hört av sig till Stefan Larsson och ifrågasatt att en person med så tydlig politisk profil som Omar Al-Ganas har strider mot kravet på opartiskhet. Det är svårt för de som Omar Al-Ganas möter att skilja på hans olika roller, menar Björn Widmark.
‑Jag har en politisk bakgrund. Björn Widmark har tidigare ifrågasatt mitt uppdrag som ungdomsambassadör av samma skäl. Det var efter en politisk debatt på Mötesplats Ljungdala nyligen som jag höll ett föredrag. Jag höll mig till ämnet och andades inte politik. Björn Widmark har själv sett och hört att jag klarar de olika rollerna, säger Omar Al-Ganas.
Han är besviken på Björn Widmark, som inte har pratat med honom.
– Nu finner jag ingen anledning att prata med honom. Jag förstår mig inte på situationen. Detta sänder fel signaler till ungdomar som vill engagera sig, men jag går vidare och är ännu mer motiverad att jobba vidare ideellt och politiskt. Jag är av irakiskt ursprung och pratar arabiska, vilket också är en fördel i kontakten med den grupp som jag skulle möta.

Omar Al-Ganas är 19 år och jobbar som fritidsledare på Ljungdala och sitter i styrelsen för Chai Taekwondo i Hässleholm förutom att han är politiskt aktiv.
– Jag har fått stöd av mina partikamrater och Socialdemokraterna. Det känns bra.
Stefan Larsson säger till tidningen att det är viktigt att personer som ska informera om val är politiskt neutrala. Han fick ett mejl från Björn Widmark, som ställer nio frågor om urvalsprocessen och vilka som sökte tjänsterna. Han blev även uppringd av Björn Widmark.
– Det får inte finnas några oklarheter. Nu tar vi fasta på detta i våra rutiner. Omar Al-Ganas kandiderar för S och det faller inte inom ramen.

Läs mer:

www.nsk.se

Dagens fråga

Använder du reflexer?

Loading ... Loading ...