GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lämnades naken på akuten utan vatten i tio timmar

Lund Den blodige mannen lämnades ensam i tio timmar på akuten i Lund, naken och utan vatten eller mat. Han avled senare. Nu riktar Ivo hård kritik mot sjukhuset.
Lund • Publicerad 15 juni 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Akuten i Lund. Foto: TT
Akuten i Lund. Foto: TT

Det var i februari 2016 som den äldre mannen kom in till akuten. Mannen hade slagit sig i huvudet och ska ha varit både blodig och nerkyld samt hade feber.

Han led redan av diabetes, kol och högt blodtryck.

Enligt mannen dotter så ska det ha varit en kaosartad situation på avdelningen, med ett stort antal patienter som behövde vård.

På grund av platsbrist så fick pappan stanna på akutmottagningen. Där låg mannen i tio timmar, utan vatten, mat eller kläder på underkroppen. Han ska även ha legat i en korridor en längre tid.

Mannen ska ha fått vända på sig i sängen vid ett enda tillfälle under tiden på akuten.

Han flyttades sedan till sjukhuset i Kristianstad, tio mil bort, där personalen reagerade starkt på hans tillstånd. Mannen avled dagen efter på grund av hjärtstopp.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) hård kritik mot akuten i Lund och skriver att personalen på sjukhuset inte visade patienten tillräcklig "omtanke och respekt".

Akuten har enligt myndigheten brustit i sin vård av mannen, både gällande omvårdnad och behandling, samt i transporten till sjukhuset i Kristianstad.

- Min far var läkare, ägnade sitt liv åt att verkligen bry sig om sina patienter. Det är smärtsamt att tänka på hur han själv behandlades, skriver dottern i sin anmälan till Ivo.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.