Annons

Glöm inte för­trycket un­der fot­bolls-VM

Opinion 34 jour­na­lister har mördats i yr­kes­ut­öv­ningen i Ryss­land se­dan Vla­di­mir Putin blev pre­mi­är­mi­nis­ter 1999
Opinion • Publicerad 16 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I dag spelar Sverige sin första match i fot­bolls-VM i Ryss­land. Själv­fal­let är fo­kus kon­cen­trerat på de sports­liga in­satserna.

Men sam­ti­digt måste me­dia och sup­por­trar vara med­ve­tna om det för­tryck och den brist på mänsk­liga rät­tig­heter som råder i Putins Ryss­land.

Annons

Att lands­laget fick en ge­nom­gång av si­tua­tionen för de mänsk­liga rät­tig­heterna i Ryss­land före av­re­san var fö­re­döm­ligt av Fobollförbundet. Nu är spe­la­re och le­da­re med­ve­tna om hur för­hål­lan­dena är, även om de inte lär ägna så många tankar åt det un­der match­an­det.

Re­por­trar utan gränser pekar särskilt på den svåra si­tua­tionen för jour­na­lister i Ryss­land. 34 jour­na­lister har mördats i yr­kes­ut­öv­ningen i Ryss­land se­dan Vla­di­mir Putin blev pre­mi­är­mi­nis­ter 1999 (in­nan han blev pres­i­dent), och i de flesta fall har mör­da­rna gått fria.

Fler jour­na­lister och blog­ga­re än nå­gon­sin är nu fängslade i Ryss­land på grund av sin yr­kes­ut­öv­ning. Sju av dem upp­märk­sammas särskilt i RUG:s kam­panj.

De­mo­kra­tin har stora brister även i öv­rigt. Op­po­si­tions­po­li­ti­kern Alek­sej Navalnyj fri­gavs lag­om till starten av fot­bolls-VM ef­ter en ny 30-da­gars­pe­ri­od i fäng­el­se för att ha or­ga­ni­se­rat pro­tester mot Putin, och han var för­bju­den att del­ta i pre­si­dent­valet.

Bristen på verk­lig de­mo­kra­ti och för­trycket av så­väl jour­na­lister som op­po­si­tio­nella måste kri­ti­seras. Fot­bolls-VM är ett lämp­ligt till­fäl­le för det.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons