Vd Jonas Haak hoppas på ett nytt bolag som återupptar trafiken till Stockholm. Arkivbild

Sparrow slutar flyga från Kristianstad

Kristianstad Sparrow Aviation lägger ner sin flygverksamhet på Kristianstad Österlen Airport på måndag den 25 juni.

– Det är ett tråkigt besked och är ledsna över de problem som drabbar passagerarna, säger Jonas Haak, vd för flygplatsen.
Sparrow Aviation hade 31 000 årspassagerare från flygplatsen förra året. Hittills under 2018 har antalet passagerare legat på ungefär samma årsnivå.
Men Sparrow Aviation är inte nöjda med passagerarutvecklingen och väljer därför att lämna Kristianstad Österlen Airport.
Bolaget lyfter för sista gången från flygplatsen på söndag.
Förutom passagerarutvecklingen finns en del andra faktorer som ligger till grund för flugbolagets beslut.
– Flygbolaget får själva kommentera bakgrunden till beslut, men det finns en rad faktorer som kan adderas. Den nya flygskatten är en del i detta, säger Jonas Haak.

Sparrow Aviations linje mellan Kristianstad och Stockholm är den enda passagerarlinjen som flygplatsen har för närvarande.
– Vi förhandlar intensivt med ett annat bolag och hoppas inom kort att presentera ett alternativ för en stabil och långsiktig lösning, kommenterar Jonas Haak.

Flygplatsen är viktig för företagare och invånare i regionen. Flera nordskånska kommuner och Region Skåne skjuter till bidrag för flygplatsen. Det ses som viktigt att regionen har en fungerande flygplats.
– Flygplatsen betyder mycket för regionen. Plockar man bort den skadas området mycket. I vårt område finns alla parametrar på plats för att intressera ett bolag att fortsätta med trafiken. Linjen till Stockholm är viktig för området, både för näringslivet och övriga resenärer, säger Jonas Haak.

Det finns ett bolag som planerar chartertrafik till Kroatien från Kristianstad Österlen Airport.
Förra året bestämde bolaget att testa en avgång till Kroatien i september i år.
– Den blev fullbokad tidigt. Bolaget är intresserat av fler avgångar under 2019, säger Jonas Haak.
Sparrow Aviation har haft två avgångar till Stockholm på måndagar, tre på tisdagar, onsdagar och torsdagar och två på fredagar. Söndagar har bolaget haft en avgång.
Dessa fortsätter som planerat till och med söndag. Från och med nästa vecka skulle sommartidtabellen börjat gälla, men den är inaktuell nu.
Passagerare som har beställt resa efter söndag blir informerade av Sparrow Aviation om att det inte blir fler resor.
Genom åren har olika flygbolag trafikerat linjer från Kristianstad Österlen Airport.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • JA (61%, 244 Röster)
  • NEJ (39%, 157 Röster)

Antal röster: 401

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×