Polis på plats utanför akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö efter att sex personer skjutits på öppen gata i anslutning till ett internetcafé. Foto: Johan Nilsson / TT
Polisens kriminaltekniker på plats på Drottninggatan i Malmö natten till tisdagen efter att sex personer skjutits på öppen gata i anslutning till ett internetcafé. Två personer har avlidit av sina skador. Foto: Johan Nilsson / TT /
Skotthål i fönsterrutan där flera människor besköts under måndagskvällen. Foto: Anna Lindblom.
Foto: Anna Lindblom

Tre unga män mördade vid skottlossning

Malmö Två män, en 19-åring och en 27-åring, har avlidit på sjukhuset efter gårdagens skottlossning i Malmö på Drottninggatan. På tisdagen kom uppgifter om att ytterligare en man i 30-årsåldern avlidit.

Tre andra män har skadats i samband med skjutningen som inträffade på Drottninggatan vid Värnhem vid 20.15-tiden på måndagskvällen.

Händelsen inträffade vid ett internetcafé och eftersom det var relativt tidigt på kvällen fanns det mycket folk i rörelse på gatan.

– Jag hörde flera skott, som om de sköt med automatvapen. Fem-tio skott möjligen, herregud, säger en boende på gatan till Skånskan.

Ett annat vittne låg och vilade i soffan i sin lägenhet precis när skottlossningen ägde rum.

– Jag hörde 12, 15 skott från ett automatvapen. Och sedan hörde jag skrik från gatan, berättar han.

Polisen betraktar det hela som en särskild händelse, och har gått in i så kallat stabsläge, med en särskild ledning, styrning och resursfördelning.

– Det här är en av våra mest omfattande händelser på länge och det krävs  mycket resurser för att hantera det, säger Kim Hild, presstalesperson på Skånepolisens ledningscentral.

På polisens ledningscentral ville man först inte kommentera händelsen. Men kort därefter gick man på sin hemsida ut med att minst tre personer blivit skottskadade, en siffra som steg till fem skadade under kvällen.

Strax efter klockan 23 meddelade polisen att en av männen, en 18-åring, hade dött till följd av sina skador på sjukhuset.

Vid midnatt kom uppgiften om att ytterligare en man var skadad.

Klockan 00.20 hade ytterligare en av de skadade, en 29-åring, avlidit. Männens anhöriga är underrättade.

Under tisdagsmorgonen kom uppgifter från Region Skåne att ytterligare en man i 30-årsåldern avlidit.

Ingen är gripen eller misstänkt för dåden.

– Det tekniska är avslutat. Nu är det utredningen som tar full kraft, säger Kim Hild.

På måndagen höll polisen en presskonferens om händelsen där de berättade att det är kriminella som är inbladade i händelsen.

– Samtliga är kända av oss och är att betrakta som gängkriminella, de sysslar med grov organiserad brottslighet i Malmö, sa Malmös polismästare Stefan Sinteus.

De avlidna är 19, 27 och 29 år gamla. De skadade är 21, 30 och 32 år gamla. Alla är män.

 

 

Läs mer: