Annons

Att skapa musik med datorn

Personligt Datorn är ett musikinstrument bland andra. Det ska Erik Lundahl berätta om vid en konferens i Nashville.
Personligt • Publicerad 20 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den som går på Ystad gymnasium och vill lära sig spela ett instrument måste inte välja piano, gitarr, trumpet eller något annat mera hävdvunnet uttrycksmedel. Man kan välja dator.

– Vi undervisar i det som i ett instrument bland andra. Just nu är det fyra elever som spelar dator. Till hösten börjar fem nya, säger Erik Lundahl:

Annons

– Det är ungefär 20 procent av alla sökande. Det var så jag misstänkte att det skulle bli – det är en ganska tydlig spegling av nutiden.

Egentligen kan man ju undra varför det ska bli en sådan grej att spela på dator; synthesizern är ju sedan nästan ett halvsekel en självklar del av musikvärlden och en synt är ju en dator. Men okej, att den för det mesta spelas med en pianoklaviatur gör den kanske lite traditionell. Man kan styra en dator på många olika sätt.

Hur som helst; att man kan lära sig spela dator har spridit sig över världen. Och nu har Erik blivit ombedd att komma till Nashville och berätta om vad man håller på med här.

Det ska han göra på en konferens om utbildning i populärmusik. Den anordnas den 25 till 27 juni av ”Association for popular music education”. Den hålls varje år, på olika platser och i år blir det alltså Nashville.

Erik arbetar sitt tredje läsår på Ystad gymnasium och berättar att det inte varit helt okomplicerat att involvera datorn i verksamheten.

– Man får tala för sin sak. Inför kollegor, inför skolverket.

Till exempel handlar det om vad man kan definiera som ”musikinstrument”.

– Jag har kommit fram till att det är ett verktyg för att skapa ljud. Och den definitionen kan tveklöst gälla för datorn.

Själv är han basist i grunden.

– Jag började spela kontrabas på Lunds kulturskola när jag gick i fjärde, femte klass.

Annons

På den tiden var det annars basket med EOS som gällde; han kan visa upp ett SM-tecken.

På högstadiet kom elbasen in i bilden. Efter estetiska programmet på Spyken i Lund gick han på Furuboda folkhögskola vid Åhus.

– Ett år när man bara nördade in på musik, minns han.

Sedan följde Musikhögskolan i Malmö, med studier till instrumental- och ensemblelärare, samt ett år på skolans producentutbildning. Sex veckor av utbildningen tillbringade han i London, som lärarpraktikant.

Och så har han varit ute och spelat:

– Jag har turnerat i Afrika, Europa, Ryssland, Sydamerika, Mexiko. Jag har rört mig i många olika musikstilar, men det är väl i pop- och rockbandssättning jag känner mig mest hemma.

Han har verkligen rört sig mellan ytterligheterna. Han har spelat pop i Trixiia, han har spelat rysk dragspelspunk i White Trash Family, han har spelat kontrabas i Malmö akademiska orkester, 2014 var han kapellmästare för revyn på lundakarnevalen, han har varit kapellmästare för en trio plus vokalist på Ystad saltsjöbad i sex somrar.

Förutom arbete i skolan och på restaurangscen jobbar han som producent på Cardiac Records.

I sommar ska han turnera i hela Sverige med Shirin, sångerska som också jobbar med Cardiac och ha en ny säsong på Ystad saltsjöbad.

Men först ska han alltså till Nashville.

Annons

Nashville är countrymusikens odiskutabla centrum. Gillar Erik country?

Han tvekar lite:

– Jag gillar bra country. Jag gillar all bra musik.

Men han inleder USA-vistelsen med tre dagar i New York.

– Bara semester, men den får så klart musikinriktning, på något sätt. Där finns så mycket att göra; jag får väl glida in där det verkar vara god stämning. Jag har inte hunnit börja fokusera på det.

Vi frågar Erik vad han lyssnar på när han är hemma. Hans ger samma svar som många andra musiker:

– Jag sätter faktiskt inte på musik hemma. Där vill jag ha det tyst. Jag har svårt att lyssna på musik utan ett analyserande perspektiv.

bild 1/2
Erik Lundahl ska till Nashville och berätta om hur man i Ystad undervisar i datorn som musikinstrument.
Foto: Håkan Jacobsson
Erik Lundahl ska till Nashville och berätta om hur man i Ystad undervisar i datorn som musikinstrument.
Foto: Håkan Jacobsson
Erik Lundahl ska till Nashville och berätta om hur man i Ystad undervisar i datorn som musikinstrument.
Foto: Håkan Jacobsson
Erik Lundahl ska till Nashville och berätta om hur man i Ystad undervisar i datorn som musikinstrument.
Foto: Håkan Jacobsson
Fakta:

Profilen

Namn: Erik Lundahl

Ålder: 29 år

Yrke: Musiklärare på Ystad gymnasium, musiker

Familj: Sambo

Bor: Malmö

Intressen: Klättring, titta på ishockey – men bara NHL, Eller titta på basket – systern Kajsa spelar med Eos i högsta ligan.

Aktuell: Den 25 till 27 juni är han på konferens i Nashville för att berätta om hur man kan undervisa i datorn som ett musikinstrument bland andra.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons