Gärningsman bedöms allvarligt psykiskt störd

Hässleholm Den rättspsykiatriska utredningen av den 19-åring som står åtalad för mordförsök på en man i 30 årsåldern visar på en allvarlig psykisk störning.

Under onsdagen fortsatte huvudförhandlingen gällande den 19-årige man som är misstänkt för att ha knivskurit en annan man på Stortorget i Hässleholm.
Mannen som genomgått en rättspsykiatrisk undersökning kom inte till förhandlingen i tingsrätten något som varken rätten eller 19-åringens advokat Jörgen Malmunger fått något besked om.
Tingsrätten beslöt trots detta att man skulle genomföra förhandlingarna.
– Det är bara att gilla läget, konstaterade advokat Jörgen Malmunger. Men givetvis hade jag velat vara med min klient.

Efter ett misslyckat försök via videolänk fick 19-åringen till slut medverka via telefon.
Den rättspsykiatriska undersökningen har kommit fram till att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Bedömningen är att 19-åringen ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
I undersökningen har man även kommit fram till att det finns en stor risk för återfall i brott.
Det var i mars som en man i 30-årsåldern knivskars utanför Espresso House vid Stortorget.
Enligt åtalet ska den nu häktade 19-åringen ha dragit fram en kökskniv ur sin innerficka och huggit mot mannen som låg på marken. 19-åringen sprang därefter från platsen, men kunde gripas utanför Pressbyrån vid Norra Station.

Det som komplicerade historien var att 19-åringen, som är bekant med målsäganden, i sin tur hävdade nödvärn. 19-åringen menade att målsäganden hotade honom och fick tag i hans kniv. Kniven ska dock 19-åringen lyckats ta tillbaka.
19-åringen står också åtalad för försök till misshandel, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman samt ringa narkotikabrott.
Han ska ha råkat i bråk med två män i en bil när han gick mot rött ljus. Dessutom ska två anställda inom psykiatrin ha blivit misshandlade av 19-åringen när han var tvångsintagen förra sommaren.
Efter att rätten läst upp vad den rättspsykiatriska utredningen kommit fram till inom stängda dörrar fortsatte förhandlingarna.

Advokat Malmunger yrkade på att rätten skulle inhämta ett yttrande från det rättsliga rådet. Han framförde även att 19-åringen ansåg att utredningen kommit fram till felaktiga slutsatser.
Åklagarsidan ansåg däremot inte att det behövdes något ytterligare utlåtande. De delade helt och fullt resultatet av den rättspsykiatriska utredningen. Man påpekade dessutom att någon nedsättning av skadeståndsbeloppet inte borde ske. Visserligen har utredningen visat att 19-åringen har en psykisk störning men samtidigt har han ett långvarigt drogmissbruk bakom sig.
Dom meddelas om en vecka.

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...