Vill inte anmäla lögner om ålder

HÄSSLEHOLM Socialförvaltningen i Hässleholm vill inte polisanmäla ensamkommande asylsökande som ljugit om sin ålder. Pengarna kan helt enkelt inte återkrävas av den enskilde, anser man.
Det rör sig om många fall – men hur många saknar tjänstemännen uppfattning om.

Sverigedemokraterna har väckt frågan om bidragsfusk, då ensamkommande i tusentals fall landet över fått sin ålder uppskriven. I Hässleholm rör det sig om många. Hur många finns det dock inga siffror på, enligt socialchefen Sus Lantz Eriksen och verksamhetschefen Annette Ekenberg.

Tjänstemännen hänvisade först till att det var Migrationsverket, och inte kommunen, som skulle anmäla ensamkommande unga som ljugit om sin ålder för bidragsbrott. Nu har detta svar arbetats om, efter att frågan utretts noggrannare.
– Den enskilde kan inte bli återbetalningsskyldig till kommunen, säger Annette Ekenberg, som är verksamhetschef för ensamkommande barn i Hässleholm.
Orsaken är ren formalia: den enskilde har inte ansökt om bidrag hos socialförvaltningen. Istället är det Migrationsverket som betalat ut ett schablonbelopp per ensamkommande ungdom till kommunen, som lagt pengarna på boende.
– Det kan hända att de inte hade fått en plats här om man hade vetat att de var äldre, men det är fortfarande Migrationsverket de ljugit för och då är det Migrationsverket som måste säga att ”du är för gammal” och besluta om utvisning, säger Sus Lantz Eriksen.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

  • Ja (60%, 252 Röster)
  • Nej (40%, 166 Röster)

Antal röster: 418

Loading ... Loading ...