En äldre varianten på midsommarstång från år 1900 som än idag skymtas längre upp i landet.
Midsommarstången så som de flesta av oss känner igen den idag.
Midsommarfittan är alternativet för de som inte vill dansa runt en stång. Foto: Privat

Midsommarstångens historia

Hässleholm. Att fira midsommar i Sverige är en tradition som sträcker sig långt bak i tiden.
Där Hemgbydsrörelsen, kyrkan och vårfirande för Kristus alla är källor till stångens historia.

Det är svårt att reda ut en tradition som inte är entydig – i vårt fall historian bakom midsommarstången.

Då den har flera olika bakgrunder som kokats ner till en där människor betonar olika delar av historian på sitt sätt.
– Hembygdsrörelsen och kyrkan är de faktorer som står bakom att vi idag firar midsommar på det sättet vi gör, säger Göran Sjögård chef för Folklivsarkivet i Lund.

Under 1800-talet samlade Hembygdsrörelsen runt om i landet folk, likt som idag, för att klä stången, resa den och dansa kringen. Allt för att bevara den folkliga kulturen och stärka skapandet av en nation.

Stången smyckades med blommor, färgat guldpapper, textilier och band i ungefär samma form som dagens stång.
Utseendet kunde ,och kan fortfarande, variera något beroende på var i landet man firar.
– Där kom midsommarstången att symbolisera någon som håller upp skörden på en påle över axlarna men också ett kors, säger Göran Sjögård.

Ett kors där kyrkan har ett finger med i spelet kring menar Göran Sjögård. Kyrkan var nämligen inte sena på att plocka upp folkliga seder och göra det till sitt.
För det kristna midsommarfirandet infaller kring Johannes Döpares födelse, sex månader före Jesus något som kyrkan ville uppmärksamma.

En högtid som än idag firas stort i Danmark, under namnet St. Hans Aften.
Det finns de som hävdar att den midsommarstång vi har idag är en hyllning till fruktbarheten. Något som Göran Sjögård dementerar något:
– Det är nog forskning som förvirrat en del. Före kristus firade man vårens ankomst, därav att det även kallas majstång.
Fruktbarheten i historieböckerna kring midsommarstången är således inte kopplad till människans fortplantning i utan till naturvård.

Fallos eller ej, det finns de som tagit steget längre och skapat ett nytt alternativ till midsommardansen mittpunkt, nämligen midsommarfittan.
Midsommarfittan är en ny variant skapad inom den feministiska rörelsen (även inom RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning) och som namnet avslöjar är den formad av kvistar, blad och blommor likt det kvinnliga könsorganet.

– Reaktioner mot det traditionella firandet har uppmärksammats mer idag och forskare borde undersöka mer kring traditionen, säger Göran Sjögård chef för Folklivsarkivet i Lund.

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...