GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Humor och allvar på teaterscenen i höst

Kultur och Nöje Om en vecka släpps biljetterna till teaterhösten i Hässleholm och intresset verkar vara stort.– Till Shirley Valentine är det stort tryck redan, säger Hässleholms teaterförenings ordförande Lars G Ruhr.
Publicerad 22 juni 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Teaterföreningen inleder höstsäsongen med en kickoff den 7 september i kulturhusets Röda salongen. Då finns operasångaren Rickard Söderberg på plats för att presentera hösten på hans arbetsplats Malmö Opera.

– Han får med sig en sidekick till Hässleholm, nämligen Laine Quist som sjunger i operakören, säger Lars G Ruhr.

Första teaterföreställningen för hösten blir en historisk odyssé. Överallt finns statyter, porträtt och torg döpta efter våra svenska manliga regenter. Men vad höll alla drottningar på med hela historien?

Detta reder Josefin Johansson, årets kvinnliga komiker 2018 och sedan i våras ny programledare i SVT-programmet Smartare än en femteklassare, och Robert Noack ut via sketcher, sång och dans i Drottningsylt.

– Det här är en modern typ av humor – det ska bli roligt att se om det här går hem i Hässleholm, säger Lars G Ruhr.

Drottningsylt spelas i röda salongen den 21 september.

Att Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år i år uppmärksammas även i teaterföreningens program med föreställningen Såsom i en spegel, som spelas den 3 oktober. Det är Regionteatern Blekinge/Kronobergs uppsättning och i huvudrollen ses Malin Mases Arvidsson.

Såsom i en spegel skildrar en familj under 24 intensiva timmar och regissören Johan Knattrup Jensen har placerat Bergmans Oscarsvinnande film mitt i vår samtid.

– Regionteatern Blekinge/Kronoberg håller en väldigt hög klass och vi ville ge plats åt Bergman, säger Lars G Ruhr.

Ett kärt återbesök blir det den 20 oktober då den tvåfaldiga Guldbaggevinnaren Maria Lundqvist på nytt gästar Hässleholm. Senast var med egna föreställningen Blottad.

Den här gången gör hon Shirley Valentine, om hemmafrun som bevisar att det aldrig är för sent att utforska sina drömmar.

Föreställningen har gjort succé både på Maximteatern i Stockholm och på Lorensbergsteatern i Göteborg och Lundqvist har hyllats för sin insats.

– Vi hoppas det ska bli en väldigt bra föreställning och det är stort tryck på biljetterna redan, säger Lars G Ruhr.

Malmö Operas turnerande kammaropera Carmen kommer till Hässleholms teaterförening den 18 november.

– Den ska man se, tycker jag. Den är operornas opera och har allt, säger Lars G Ruhr.

Han tipsar också om att gå på inspirationskvällen inför Carmen den 14 november, som är gratis. Då inviger Lars Walldov publiken i allt den behöver veta om handling och musiken som ingår.

– När man sedan går på föreställningen ser man den med lite andra ögon, säger Lars G Ruhr.

Som vanligt lämnar teaterföreningen centralorten för en föreställning. Den här gången Anders Granströms berättarteater 300 år med Karl-Erik Hansson, som ges på Vannaröds slott den 18 oktober.

Höstens två barnföreställningar Månteaterns Vem, den 2 november, och Mera Max med Teater Sagohuset den 1 december. Båda ges i kulturhusets Vita salongen.

– Vi har föreställningar för barn upp till sex år och det är fullt hus varenda gång, säger Lars G Ruhr.

3 bilder
Malin Mases Arvidsson gör huvudrollen i Såsom i en spegel. 
Foto: Sofie Amalie Klougart
Maria Lundqvist har hyllats för sin insats i Shirley Valentine. Den 20 oktober spelas den i Hässleholm. Foto: Sören Vilks
Anders Granström berättar skrönor på Vannaröds slott i Sösdala den 18 oktober. pressbild
Malin Mases Arvidsson gör huvudrollen i Såsom i en spegel. 
Foto: Sofie Amalie Klougart
Maria Lundqvist har hyllats för sin insats i Shirley Valentine. Den 20 oktober spelas den i Hässleholm. Foto: Sören Vilks
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.