Gustav Vasa. Foto: TT

Kungasläkten Vasa kartlagd

Ätten Wasa är inte vilken kungasläkt som helst. Anfadern Gustaf Vasa kan kallas för arvmonarkins fader i Sverige.
Nu har hela hans släkt fram till nutid kartlagts, totalt en kvarts miljon människor.

Det är genealogen Per Andersson som gjort hästarbetet att karlägga de mer än 250 000 människor som finns i släktträdet nedanför Gustav Vasa. Här finns naturligtvis sönerna Erik XIV, Johan III och Karl IX men också en lång rad andra kända namn ur historien. Här finns Povel Ramel, Dag Hammarsköld och Olof Palme. Även vår nuvarande kung är släkt med Vasa – på inte mindre än 91 sätt.

– Det som har förvånat mig är att det är så mycket svenska makthavare och för den delen kändisar som finns i den här släkten. Än i denna dag är det många personer som har inflytande i samhället som är ättlingar till Gustav Vasa, säger Per Andersson i en intervju med Aftonbladet.

Per Andersson, som tidigare kartlagt den så kallade Långarydssläkten – världens största kartlagda släkt, har nu skickat ut brev till 24 000 svenskar som alla är den äldste levande i sitt släktled till Gustav Vasa. Målet med det är att få in den sista informationen till ett bokverk i tre band som omfattar karläggningen.