GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kungasläkten Vasa kartlagd

Publicerad 23 juni 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Gustav Vasa. Foto: TT
Gustav Vasa. Foto: TT

Det är genealogen Per Andersson som gjort hästarbetet att karlägga de mer än 250 000 människor som finns i släktträdet nedanför Gustav Vasa. Här finns naturligtvis sönerna Erik XIV, Johan III och Karl IX men också en lång rad andra kända namn ur historien. Här finns Povel Ramel, Dag Hammarsköld och Olof Palme. Även vår nuvarande kung är släkt med Vasa – på inte mindre än 91 sätt.

– Det som har förvånat mig är att det är så mycket svenska makthavare och för den delen kändisar som finns i den här släkten. Än i denna dag är det många personer som har inflytande i samhället som är ättlingar till Gustav Vasa, säger Per Andersson i en intervju med Aftonbladet.

Per Andersson, som tidigare kartlagt den så kallade Långarydssläkten - världens största kartlagda släkt, har nu skickat ut brev till 24 000 svenskar som alla är den äldste levande i sitt släktled till Gustav Vasa. Målet med det är att få in den sista informationen till ett bokverk i tre band som omfattar karläggningen.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.