Sammanlagt 17 bilar skadades i branden som i parkeringsgaraget i Hässleholm i december förra året. Foto: arkiv

Garagebranden: 27-åring döms till fängelse

Hässleholm Männen som åtalats för branden i parkeringshuset har fått sina domar. 27-åringen döms till tre år och sex månaders fängelse för mordbrand. Den 33-årige mannen som också stod åtalad frikändes från misstankarna.

Vid 11-tiden på tisdagen kom domen från Hässleholms Tingsrätt.

Den 27-årige man som suttit häktad för garagebranden sedan december dömdes till tre år och sex månaders fängelse. Mannen dömdes för brott på sju olika punkter, bland annat mordbrand och skadegörelse.

Tingsrätten ansåg däremot att den 33-åriga man som också stod åtalad för branden skulle frikännas på punkten om mordbrand.

– Domen var förväntad utifrån tingsrättens tidigare utlåtanden, säger 27-åringens försvarsadvokat Torgny Dahlberg.

Enligt tingsrättens utlåtande har 27-åringen utfört brottet på eget initiativ. De fastslår dock att branden inte varit planerad av den åtalade mannen. Men att brottet ändå har skett med uppsåt.

Trots att 33-åringen erkänt att han befann sig på plats när branden anlades ansåg tingsrätten att brottet inte skett i samförstånd med 27-åringen.

Dessutom anser tingsrätten att 33-åringen inte har några skäl till att ljuga om att 27-åringens inblandning i garagebranden. Därför anser tingsrätten att hans vittnesmål är tillräckliga för att döma 27-åringen för mordbrand.

Enligt den tekniska utredningen i målet är det oklart vad som startade branden i garaget. Eftersom stora delar av den tekniska bevisningen försvann i branden har tingsrättens bevismaterial främst byggt på vittnesmål från den medåtalade 33-åringen.

Han säger att när han förstod vad 27-åringen tänkte göra så försökte han stoppa honom. Dessa vittnesmål ser Torgny Dahlberg som problematiska.

– Min uppfattning är bevisningen inte räcker till eller når upp till den nivån som gäller för brottet. Domen utgår dessutom från utlåtande från en medmisstänkt, säger han.

Branden som utbröt den 8 december vid Norra Station förstörde fem bilar och orsakade skador på 17 bilar totalt. Kostnaden för reparation av garaget uppgår till tio miljoner kronor.

Den dömda mannen erkände sex av sju åtalspunkter. Men nekade till punkten om mordbrand.

I nuläget är det oklart om den dömde 27-åringen kommer att överklaga tingsrättens dom.

– Jag har inte pratat med honom ännu om ett eventuellt överklagande, säger Torgny Dahlberg.

Läs mer:

www.nsk.se

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...