GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Graffitin sprids uppåt väggarna

Bjärnum Det från början olagliga ”klottret” på väggar och bussar har alltmer tagit sig in i konstens finrum. På lördag mellan klockan 13-15 är det vernissage med sex graffitikonstnärer på Ateljé Götesdotter i Bjärnum.
Hässleholm • Publicerad 26 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

De flesta har börjat sin karriär som graffitikonstnärer genom att i skydd av mörkret fylla husväggar och andra otillåtna platser med sina bilder och texter.

Nu ställer de i stället ut, säljer sina verk och lär även andra att måla.

Jimmy Skize, Tim Tmmey, Christian Palla, Benny Halldin, Adam Algotsson och Henrietta Paulina Lozica heter de sex konstnärer som visar sin färgstarka konst i Bjärnum under hela sommaren.

Christian Palla som även tidigare ställt ut hos Gunnel Götesdotter gillar nytänkande och menar att det finns en frihet att graffiti kan se ut ”lite hur som helst”.

Konstnärerna förklarar att graffitimålning historiskt ingår i en subkultur där även till exempel hiphop och rapmusik ingår.

Tittar man tillbaka är det mest killar som sysslat med graffiti, men tjejerna är på uppgång.

Henrietta Paulina Lozica är den enda kvinnan som ställer ut i den här omgången och hon kom in i genren genom helt ”vanlig konst”.

Johanna Götesdotter berättar att det finns planer på att ha en utställning med bara kvinnliga graffitikonstnärer i ateljén. Men det blir senare i höst.

7 bilder
Det är mycket detaljer i många av graffitimålningarna. Här används både sprej och pennor.
Christian Palla, Henrietta Paulina Lozica och Benny Halldin diskuterar varandras konst. Foto: Helén Fingalsson
Konstutställning med Graffiti på Ateljé Götesdotter. Christian Palla, Gunnel Götesdotter, Adam Algotsson, Joline Lozica, Henrietta Paulina Lozica och Benny Halldin.
Konstutställning med Graffiti på Ateljé Götesdotter. Benny Halldin.
Alla graffitikonstnärer har sin egna syften menar konstnärerna. Vad de sex på Ateljé Götesdotter har för syften kan man diskutera på lördagens vernissage. Foto: Helén Fingalsson
Konstutställning med Graffiti på Ateljé Götesdotter.
Det tar lång tid att hitta rätt teknik när man skapar graffitimålningar. Det gäller att bli vän med sprejburkarna.
Det är mycket detaljer i många av graffitimålningarna. Här används både sprej och pennor.
Christian Palla, Henrietta Paulina Lozica och Benny Halldin diskuterar varandras konst. Foto: Helén Fingalsson
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.