GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Livstids fängelse för folkmord

Nyheter Mannen har dömts till livstids fängelse.
Publicerad 27 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Mannen har dömts till livstids fängelse. Skadestånd har dömts ut till 16 brottsoffer i Rwanda med tillämpning av rwandisk rätt. Skadestånden avser ersättning för brott de utsatts för eller förlust av anhöriga. Beloppen varierar mellan 2 500 000 och 10 000 000 rwandiska franc.

Under folkmordet i Rwanda som pågick under perioden april–juli 1994 dödades cirka 800 000 människor. Tingsrätten har funnit det bevisat att den åtalade mannen medverkat i ett flertal attacker i ett område i sydvästra Rwanda där människor dödats och skadats, bland annat i en attack mot en skola där hundratals människor som sökt skydd dödades.

Tingsrätten har inte funnit det bevisat att den åtalade har medverkat i de våldtäkter som gjorts gällande i målet och inte heller att han gjort sig skyldig till dödande i den omfattning som påståtts.

Tingsrätten har prövat den åtalades invändning om att utredningen är politiskt styrd av den rwandiska regimen. Vid prövningen har tingsrätten funnit att det inte har förekommit någon otillbörlig påverkan på förhörspersonerna. Bedömningen har även innefattat att den åtalade har vittnat mot den rwandiska regimen i ett flyktingspionagemål vid Örebro tingsrätt.

De brottsliga handlingarna har bedömts som folkmord eftersom de skett i syfte att helt eller delvis förgöra folkgruppen tutsi. Vidare har handlingarna bedömts som svåra överträdelser mot regler i internationell humanitär rätt. Den åtalade har därför även dömts för grovt folkrättsbrott.

Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.