Annons

Skånska män över 50 ska erbjudas PSA-test

SKÅNE Från och med nästa år ska alla skånska män mellan 50 och 70 år erbjudas PSA-test för att upptäcka prostatacancer. Det beslutet tas i dag av en enig hälso- och sjukvårdsnämnd i Region Skåne.
Publicerad 27 juni 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Varje år diagnostiseras cirka 1 500 skånska män med prostatacancer, och cirka 300 dör varje år av sjukdomen. Med det är prostatacancer den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken bland män.

Men nu tar Region Skåne ett steg mot att bryta detta genom att erbjuda alla skånska män mellan 50 och 70 år att göra ett test för att mäta PSA-värdet.

Annons

Beslutet som tas i hälso- och sjukvårdsnämnden i dag innebär att det avsätts 800 000 kronor för att utveckla en databas för provtagningen och att det ska göras en pilotstudie i början av nästa år. Under hösten 2019 ska utskicken till cirka 150 000 skånska män göras.

Fakta:

Socialstyrelsen sa i februari i år nej till allmän screening för prostatacancer med motiveringen att nyttan inte överstiger de negativa konsekvenserna.

Däremot ansåg Socialstyrelsen att män bör få information om vilka tänkbara fördelar och nackdelar PSA-testning skulle kunna ha. PSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen. Det är inte något ”cancerämne” som kommer från en tumör, utan ett äggviteämne, som finns naturligt i kroppen även hos friska män.

Om PSA-halten i blodet blir högre än normalt tyder det på sjukdom i prostatakörteln. Men det behöver inte vara cancer.

Källa: Cancerfonden

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons