GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

1 000 trädgårdar och 100 lavendlar

Bjärnum På söndag arrangeras Tusen trädgårdar runt om i landet. I de tre kommunerna Hässleholm, Osby och Östra Göinge kan man besöka flera inspirerande trädgårdar. En av dem är fylld med över hundra olika sorters lavendel.
Hässleholm • Publicerad 28 juni 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Solen är generös denna sommar, men i trädgården på Backslingan i Bjärnum finns flera oaser där man kan söka skugga.

Intill den japanska trädgården går det att krypa in under ett tak av växter för att ta sig en fika. I rosenbersån kan man sätta sig för att läsa en bok och under en hängalm finns en avskild plats för kontemplation.

Mellan oaserna blommar och växer det så det knakar. Inte minst handlar det om en värld av lavendel.

– Vi har drygt 100 olika lavendelsorter i trädgården, berättar Helena Thimansson och visar runt bland blå, vita, lila och rosaaktiga sorter som dessutom bjuder på olika doftnyanser. Vissa är känsliga och har fått en plats närmare huset.

– Jag tar hem en del växter från England, berättar Helena. Men vissa klarar inte vintern utan fryser bort.

Men det är inte bara lavendel i den trädgård som Helena kallar Lavendelslingan. Här finns rosor, perenna växter, damm, vattenfall, örtagård och en nordisk trädgård med olika björkar. Förutom björkar finns här bland annat trumpetträd, tulpanträd, näsduksträd, och glanskörsbär.

Men här lyser också fantasin igenom i form av en lilamålad paketcykel fylld med pelargonier och en Nalle Puh under ett paraply som kikar på besökande barn.

Sedan finns även en hemlig gång som leder direkt till Häxbacken. Gången är lite dunkel och leder in i grönskan.

Helenas trädgård har inte alltid varit lika inbjudande. När hon och hennes man köpte huset var det inte mycket liv i trädgården.

– Det var soptippen två, förklarar Helena.

Den forna ”soptippen” har under flera år allt mer förvandlats till en oas som deltagit i Tusen trädgårdar under i stort sett varje år som det arrangerats.

Men någon perfekt trädgård förordar inte Helena. Den ska vara lite vild, leva och bjuda på överraskningar.

10 bilder
På söndag är det dags för Tusen trädgårdar och flera av dem finns i nordöstra Skåne. Helena Thimansson i Bjärnum är en av dem.
	Foto: Helén Fingalsson
Helena Thimansson visar sin trädgård i Tusen trädgårdar. Hon har specialiserat sig på lavendel och kallar trädgården för Lavendelslingan.
Den här lite mystiska gånger leder direkt till Häxbacken. Här är skuggigt men det finns även små lampor som lyser upp i mörkret. 	Foto: Helén Fingalsson
Här i skuggan vid den japanska trädgården kan man inta en lunch eller en fika. 	Foto: Helén Fingalsson
Nalle Puh kikar fram under sitt paraply. Kanske håller han koll på mördarsniglar.  	Foto: Helén Fingalsson
En jättekorg med lavendel sprider en doft i trädgården. Här finns drygt hundra olika sorter. 	Foto: Helén Fingalsson
Under den här hängalmen kan man sätta sig en stund och fundera över livet. 	Foto: Helén Fingalsson
På söndag är det dags för Tusen trädgårdar och flera av dem finns i nordöstra Skåne. Helena Thimansson i Bjärnum är en av dem.
	Foto: Helén Fingalsson
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.