En fågel sitter på nätet som nyligen sattes upp under taket på stationen. Foto: Sharon Wong
Nätet ska försöka hålla fåglarna borta från stationen.

Instängda fåglar oroar resenärerna på stationen

Hässleholm Fåglar syns instängda bakom ett finmaskigt nät som täcker ett av taken på Hässleholms Centralstation.
– Fåglarna har sina reden med ungarna på insidan av takkanterna, säger Per som är mycket orolig för djuren.

Resenärer från Hässleholms Centralstation har länge fått dela perrongerna med mängder av duvor och kajor som gärna suttit i takbjälkarna. Skånetrafiken har nu låtit klä in ett av takens undersida med ett finmaskigt nät.
Det är under taket vid busshållsplatserna längs med Järnvägsgatan som uppmärksamma resenärer har upptäckt instängda fåglar innanför det nyuppsatta nätet.

– Detta är väldigt grovt, verkligen bland de värsta jag har sett, berättar Per, som lade märke till fåglarna under tisdagseftermiddagen när han väntade på bussen mot Bjärnum.
Fågelskri från hungriga ungar ska ha hörts från taket och skadade vuxna fåglar ska ha försökt ta sig in genom stängslet.
Per tror att redena finns gömda i kanterna på sidorna, vilket gör det svårt att upptäcka dessa bon och misstänker att de som har satt upp nätet inte har kollat efter.
– De borde ha avlivat fågelungarna först och sett till så att de vuxna tagit sig undan oskadda.
– Fåglarna kan ju inte överleva en dag till där utan sina föräldrar i hettan. Det är rent djurplågeri. Precis som att stänga inne hundar i bilen, säger Per.

Skånetrafiken beslutade att sätta upp nätet som en ny lösning för att förhindra fåglarna att bygga sina bon under taken. De tidigare långa taggarna har inte fungerat som avskräckande medel.
– Det handlar om att resenärer ska kunna använda sig av taken, vilket de inte har kunnat göra på grund av alla fåglar som varit där, berättar Emma Eriksson, affärschef vid Skånetrafiken.
Trots att det är Skånetrafiken som beställt uppsättning av nätet, menar Emma att det inte är de som har utfört själva arbetet och kan inte berätta något om det.

Fåglar som flyger inanför nätet känner Skånetrafiken redan till och de har skickat folk för att få det åtgärdat.
– Fåglarna har tagit upp ett hål i nätet som de har tagit in och ut genom. Vi har uppmärksammats om det och ska se till så det lagas, förklarar Emma Eriksson.
Exakt när detta kommer ske kan hon inte svara på men att det kommer ske så snart som möjligt.

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...