GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Forskare: Många känner att rättssystemet sviker

VINSLÖV/LUND Landsbygden har nonchalerats – en logisk följd av polisens centralisering och politiska prioriteringar, menar Patrik Olsson.
Hässleholm • Publicerad 30 juni 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Rättssociologen Patrik Olsson är inte förvånad över den upplevda otryggheten på landsbygden. PRESSBILD
Rättssociologen Patrik Olsson är inte förvånad över den upplevda otryggheten på landsbygden. PRESSBILD

I onsdags skrev tidningen om det lokala missnöjet med att polisen inte kunnat ingripa mot en man och en kvinna som åkt runt i Vinslöv och begått inbrott. Detta trots att boende i byn identifierat personerna som de är övertygade om är skyldiga. Att polisanmäla upplevs mer som en byråkratisk väg till en nedlagd utredning – snarare än ett samhällsmedborgarens skarpa vapen mot kriminalitet.

Den lokala polisen menar att de lever upp till sina åtagande och uppmanar folk att fortsätta anmäla.

Patrik Olsson är filosofie doktor vid rättssociologiska institutionen på Lunds universitet och forskar just nu om trygghet och kriminalitet på landsbygden. Han menar att den kritiserade polisreformen är en bov i dramat som bidragit till att polisen centraliserats.

– I och med och att polisen reformerades har många mindre polisstationer lagts ner. Man har inte längre någon medborgarkontakt med enorma områden att bevaka.

Konsekvensen har blivit ett ensidigt strålkastarljus på storstädernas förortsområden.

– Syftet med reformen var att fokusera på brottsutsatta områden, här har man nonchalerat landsbygden som blivit en öppen arena för kriminella.

Rör det sig om en konflikt mellan stad och land?

– Det rör sig inte direkt om en konflikt, utan snarare ett politiskt problem.

Patrik Olsson menar att stora partier som Socialdemokraterna och Moderaterna kapitulerat i landsbygdspolitiken, vilket också är en förklaring till Sverigedemokraternas framgångar.

– I framtiden kommer det att bli en brännande fråga. Det är en demokratifråga, en rättvisefråga, säger han.

En relevant frågeställning är hur väl den upplevda otryggheten stämmer överens med verkligheten.

– Här måste man prata om olika brottstyper, som i Malmö eller detta fallet Vinslöv. Hur man upplever otrygghet är individuell. De som är mest utsatta och exponerade för kriminalitet riskerar att bli avtrubbade, säger Patrik Olsson som menar att det snarare är i upplevda kontraster som känslan uppstår.

– Personer på landsbygden som levt med öppna dörrar och olåsta bilar som helt plötsligt hör att det varit inbrott hos grannen, då kan en otrygghet växa fram.

Enligt Patrik Olsson tenderar det även att leda till en försköning om hur det var tidigare. När ett bulldoftande folkhem upplevs gå mot en okänd laglös tillvaro piskas stämningar upp – ofta med slagsida mot invandrare och andra utsatta grupper, vilka utmålas som syndabockar.

Sammanhållningen i det lilla samhället ger också särskilda förutsättningar. Den sociala kontrollen är stark jämfört med i den mer anonyma storstaden. Invånarna känner varandra och har koll på vad som händer i bygden. Patrik Olsson är därför inte förvånad över frustrationen.

– Många känner att rättssystemet sviker, särskilt när man vet vilka det är.

Lundaforskaren menar att det vetenskapliga underlaget om kriminalitet och trygghet på landsbygden i Sverige idag är bristfällig. Den forskningsstudie som nu genomförs beskriver han som unik. Studien ska fokusera på offerskap och brottsförebyggande arbete i landsbygdsmiljön. Trots att det ännu inte är vetenskapligt belagt, finns dock vissa konstruktiva uppslag.

– Vad man gjort polisiärt på sina håll är att införa mobila poliskontor. Enligt de poliser jag pratat med har det lett till att förtroendet ökat, säger Patrik Olsson.

De rullande poliskontoren skulle på så vis kunna fylla en viktig roll i att förstärka kontaktytan mellan medborgare och polis. Patrik Olsson menar att symbolvärdet i att polisen finns fysiskt på plats, kan svara på frågor och registrera en anmälan, därför inte bör underskattas.

Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.