Ruth Brunner och Lotta Otterdahl tar inte semester från jobbet på Frida Kvinnojour. Foto: Alice Hermansson

Här finns unik kvinnojour

Hässleholm Våldet mot kvinnor försvinner inte för att det är sommar. Frida Kvinnojour i Hässleholm jobbar året om för att hjälpa kvinnor och barn som levt i våldsamma relationer.

”Ni har räddat mitt liv”, är ord som Lotta Otterdahl fått höra många gånger sedan hon började jobba på kvinnojouren. Det är ett faktum att skyddade boenden ofta blir just skillnaden mellan liv och död för de kvinnorna som kommer dit.
– Vi har kö till vårt boende och behovet av kvinnojourer och skyddade boenden är stort, säger verksamhetschef Lotta Otterdahl.

Frida Kvinnojour i Hässleholm har funnits sedan 2002 och har genomgått en stor utveckling sedan starten. Idag har Frida tolv anställda medarbetare och är ett av landets säkraste boenden. Hit placeras kvinnor från hela Norden som lever under extrema hotbilder.
Efter ett attentat i fjol rustades boendet upp för en miljon kronor för att kunna säkerställa och tillgodose de boendes trygghet.
– Detta är som Fort Knox, Ingen obehörig kan komma in här, säger styrelseordförande Ruth Brunner.

I vanliga fall brukar somrarna vara en mer lugn period för kvinnojourerna. Men i år har Frida 19 kvinnor och deras barn inskrivna i verksamheten och de 13 rum som finns på det kollektiva boendet är fulla.
– För fem år sedan hade vi en boende under en hel sommar. Så ser det inte ut nu. I år är vi fullbelagda och hela personalen jobbar på högvarv för att få verksamheten att gå runt, men vi fixar det, säger verksamhetschefen.

På sommaren ser det också annorlunda ut för verksamheten. Det är fler aktiviteter som anordnas och nästan varje dag finns det möjlighet för boenden att åka på utflykter.
– Vi kan åka till stranden eller gå och köpa glass tillsammans. Dessutom har vi köpt 18 sommarkort, så att vi kan åka på längre utflykter, berättar Lotta Otterdahl.

Frida Kvinnojour är en professionell verksamhet som samarbetar med både med såväl socialförvaltningen som polisen och även andra berörda myndigheter i hela Norden.

På kvinnojouren erbjuder de terapeutiska samtal, uppföljningssamtal, gör kvalificerade riskbedömningar. bedriver en extern barnverksamhet utslussningsboenden och andra sociala aktiviteter. Lotta Otterdahl menar att det finns många fördomar om kvinnojourer.
– Många tror att detta är en ideell förening som klappar kvinnor på huvudet och bara vill baka bullar. Men vi är en stor professionell apparat med många heltidsanställda, säger hon.

Sedan starten av kvinnojouren har behovet förändrats mycket. Många som har kommit till det skyddade boendet de senaste åren har varit utsatta för hedersrelaterat våld.

Detta har inneburit en rad förändringar för deras verksamhet. Nu finns möjlighet att få svenska- och samhällskunskapsundervisning för de boende med en icke svensk bakgrund
– Många av de kvinnorna som kommer hit har aldrig fått vara ute i ett svenskt samhälle. Vi har en boenden här som aldrig har haft ett ID-kort eller åkt tåg. Det är svårt att veta var man ska börja när det är så, men vi har kompetensen här, säger verksamhetschefen.

Frida tar för tillfället emot ungefär 60 fall per år och deras verksamhet fortsätter att växa för varje år.

Frida jobbar ständigt med att kompetensförhöja verksamheten för att fortsätta vara ett av Sverige mest framstående och bästa skyddade boende.
– Jag har en liten vision för framtiden här på Frida. Det är att vi ska kunna erbjuda behandling för förövarna också. Inte här på det skyddade boendet då, utan någon annanstans. För de behöver också behandling, säger Lotta Otterdahl.

Alice Hermansson

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...