GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här finns unik kvinnojour

Hässleholm Våldet mot kvinnor försvinner inte för att det är sommar. Frida Kvinnojour i Hässleholm jobbar året om för att hjälpa kvinnor och barn som levt i våldsamma relationer.
Hässleholm • Publicerad 30 juni 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Ruth Brunner och Lotta Otterdahl tar inte semester från jobbet på Frida Kvinnojour.
Ruth Brunner och Lotta Otterdahl tar inte semester från jobbet på Frida Kvinnojour.

”Ni har räddat mitt liv”, är ord som Lotta Otterdahl fått höra många gånger sedan hon började jobba på kvinnojouren. Det är ett faktum att skyddade boenden ofta blir just skillnaden mellan liv och död för de kvinnorna som kommer dit.

Frida Kvinnojour i Hässleholm har funnits sedan 2002 och har genomgått en stor utveckling sedan starten. Idag har Frida tolv anställda medarbetare och är ett av landets säkraste boenden. Hit placeras kvinnor från hela Norden som lever under extrema hotbilder.

I vanliga fall brukar somrarna vara en mer lugn period för kvinnojourerna. Men i år har Frida 19 kvinnor och deras barn inskrivna i verksamheten och de 13 rum som finns på det kollektiva boendet är fulla.

På sommaren ser det också annorlunda ut för verksamheten. Det är fler aktiviteter som anordnas och nästan varje dag finns det möjlighet för boenden att åka på utflykter.

Frida Kvinnojour är en professionell verksamhet som samarbetar med både med såväl socialförvaltningen som polisen och även andra berörda myndigheter i hela Norden.

På kvinnojouren erbjuder de terapeutiska samtal, uppföljningssamtal, gör kvalificerade riskbedömningar. bedriver en extern barnverksamhet utslussningsboenden och andra sociala aktiviteter. Lotta Otterdahl menar att det finns många fördomar om kvinnojourer.

Sedan starten av kvinnojouren har behovet förändrats mycket. Många som har kommit till det skyddade boendet de senaste åren har varit utsatta för hedersrelaterat våld.

Detta har inneburit en rad förändringar för deras verksamhet. Nu finns möjlighet att få svenska- och samhällskunskapsundervisning för de boende med en icke svensk bakgrund

Frida tar för tillfället emot ungefär 60 fall per år och deras verksamhet fortsätter att växa för varje år.

Frida jobbar ständigt med att kompetensförhöja verksamheten för att fortsätta vara ett av Sverige mest framstående och bästa skyddade boende.

Alice Hermansson

alice.hermansson@nsk.se 0451-74 50 00
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.