Vittnesbild.

Varför slår någon en jordgubbspojke?

Opinion

Det är svårt att tänka sig en sorgligare bild än den av de krossade jordgubbarna och den slängda cykeln på gatan. En femtonårig pojke överfölls på Föreningsgatan i Höör, misshandlades och kallades rasistiska glåpord.
Kanske är gärningsmannen inte vid sina sinnes fulla bruk, eller så har hen påverkats av den nya hårda retoriken mot utlandsfödda, vem vet?

Retoriken är långt ifrån harmlös. I länder där man valt en regering som förespråkar hårdare tag mot minoriteter, som invandrare, ökar hatbrotten mot dem med annan härkomst eller religion, i vissa fall kraftigt. Detta bör man ha i åtanke om man själv använder sig av en hård retorik: du vet aldrig vem som lyssnar och bestämmer sig för att omsätta dessa hårda tag i praktiken.
Vad som händer är inte att ett barn blir slaget. Det som händer är att en person tappar sin känsla av trygghet och tro på medmänniskorna. Eftersom samhället består av människor riskerar man att tappa tron på hela samhället i förlängningen.

Tänk att någon slår dig och skriker på dig när du cyklar hem med en kartong jordgubbar som du haft med dig från arbetet, där du tjänat pengar och bidragit till samhället, vilket inte alla femtonåringar gör. Hur länge dröjer det innan du slutat titta dig över axeln och undra när nästa person ska komma och tycka sig ha rätt att slå dig för hur du ser ut? Retoriken är som sagt inte konsekvenslös. Inte för jordgubbspojken och inte för vårt samhälle.

Läs mer:

×