Harald von Koch från Sollentuna TK är känd från tv-programmet ”Mot alla odds” där han vandrade 150 mil genom Afrika. Han är också en duktig tennisspelare. Foto: Stefan Sandström
Initiativtagaren Elof Zetterberg och tennislegendaren, tillika prisutdelaren Magnus Larsson. Foto: Stefan Sandström
En ”lagbild” med samtliga deltagande på Zäta Open. På den här tävlingen umgås alla med varandra, både på och utanför tennisbanan. Foto: Stefan Sandström
Patrik Johansson, tvåa i klass två. Foto: Stefan Sandström

Zäta Open blev en succé

Rimbo, Tabergsdalen, Sollentuna.
Tennisspelare från hela Sverige fanns representerade på Zäta Open i Hässleholm.

Det finns få tennistävlingar för personer med fysiska funktionsnedsättningar som inte sitter i rullstol.
Detta vill Elof Zetterberg, 17, råda bot på, och han har därför tagit initiativ till tävlingen Zäta Open. Med tävling över två dagar och social gemenskap över tre, med gemensamma middagar och sociala aktiviteter, är Zäta Open ett speciellt evenemang.
– Jag kommer från fotbollen och där är det en helt annan lagkänsla. Det har jag tagit med mig in i tennisen, berättar Zetterberg.

Tävlingen delades upp i två klasser, klass 1 för folk med fysiska funktionsnedsättningar och klass 2 för folk med psykiska. Elof Zetterberg tog sig själv till semifinal i klass 1 innan han blev utslagen av slutsegraren Harald von Koch, Sollentuna TK.
– Många av oss har prövat rullstolstennis men det är inte alls lika roligt. Är man inte rullstolsbunden bemästrar man inte rullstol på det sättet, säger han.
von Koch besegrade i finalen Eric Löf från Tabergsdalens TK med 6–0. Inte heller klass 2-vinnaren Erik Prusakiewicz, Saltsjö-Duvnäs TK, tappade något game mot finalmotståndaren Patrik Johansson, Gullmarens Centrecourt.
– Vi spelar bara ett set eftersom det tar på krafterna för folk här att spela tennis, säger tävlingsledaren Mathias Lantz, som håller i det praktiska eftersom Elof själv deltar i tävlingen.
– Vi diskuterade att ha kortare set men det här var internationella regler för paratennis, fortsätter han.

Gamle storspelaren Magnus Larsson, som på 90-talet var rankad tia i världen, var på besök för att agera prisutdelare.
– Jag hör på läktaren att alla här är supernöjda. Det är verkligen ett fantastiskt jobb som Elof och klubben har gjort, säger Larsson.
Elof Zetterberg tog kontakt med Magnus Larsson när Hässleholms TK var på träningsläger i Växjö, där Larsson numera är bosatt. Och Larsson nappade direkt.
– Jag sade till honom ”om jag är hemma så kommer jag”. Och det var jag, säger han.
Larsson, bördig från Olofström, är förresten inte helt obekant med Göinge. Han har släkt i trakten.
– Jag har firat många julaftnar i Vittsjö, berättar han.

Alla är rörande överens om att evenemanget blev en framgång. Och Elof Zetterberg har visioner.
– På sikt vill jag sprida budskapet om paratennis runt om i världen.