Annons

Bra rege­rings­ini­tia­tiv om vac­cin

Opinion Rege­ringen vill stärka in­for­ma­tions­in­satsen om vac­ci­na­tioner.
Opinion • Publicerad 3 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Rege­ringen vill stärka in­for­ma­tions­in­satsen om vac­ci­na­tioner. Det rör sig om att ge Folk­häl­so­myn­dig­he­ten ex­tra an­slag för att in­for­mera om vac­cin och hur vik­tigt det är, till ex­em­pel i om­rå­den el­ler bland grupper där fär­re vac­ci­nerar sina barn. De kan ock­så an­vända pengarna till att mot­verka des­in­for­ma­tion i so­ci­ala me­di­er.

Det är ett myc­ket bra ini­tia­tiv. I en om­värld med växande an­ti­bio­ti­ka­re­si­stens och plöts­liga epi­de­mier av sjuk­domar vi inte sett här på de­cen­ni­er är det en nöd­vän­dig frisk­vårds­in­sats för att barn inte ska komma till skada i onödan. Tur­samt nog vac­ci­neras fort­fa­ran­de en stor ma­jo­ri­tet av svenska barn. Men det krävs bara ett ovac­ci­ne­rat barn för att det ock­så ska drabba andra med för­svagat skydd, som till ex­em­pel äld­re med ned­satt im­mun­för­svar.

Annons

Det sprids ty­värr många fel­ak­tig­heter om vac­ciner, där de utmålas som far­liga. Den som söker på vac­ci­ner­ing på in­ter­net, där många nu­me­ra på gott och ont får sin in­for­ma­ti­on, hamnar des­in­for­ma­tion och myter högt upp i re­sul­tat­lis­tan. Alla är inte lä­kar­ut­bil­dade och det kan vara svårt för ge­mene man att veta vad som stämmer, särskilt med tan­ke på att anti-vac­cin­si­dor ofta hävdar att de vet nå­got som inte andra vet, el­ler att de ”vågar” tala san­ning om det som sam­häl­let tiger om.

Bud­skapet kan ock­så vara att lä­ke­me­dels­fö­re­tagen vinner på att vi tror på vac­ciner och det hela är en kon­spi­ra­tion. Lä­ke­me­dels­fö­re­tagen har ty­värr be­tett sig gi­rigt och sam­vets­löst i vissa fall kring vissa läkemedel, så det är sä­kert lätt hänt att börja fun­dera på om det kan ligga san­ning bak­om kon­spi­ra­tions­te­o­rin. Det gör det allt­så inte.

So­ci­al­mi­nis­ter An­ni­ka Strand­häll menar att det är en vik­tig sats­ning, även om det kan verka som en li­ten sak. Hon har rätt i att det är vik­tigt, men inte att det är en li­ten sak. Vac­cin är en av de största upp­täckterna som den mänsk­liga rasen har gjort och att in­for­mera om att vac­cin skyddar och inte är far­ligt räddar liv.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons