Annie Lööf i Almedalen. Foto: TT

Boot camp-modellen

Centerpartiet vill ha ett ”intensivt integrationsår” för nyanlända med extra höga ambitioner och driv. Det ska bestå av intensiv yrkessvenska, obligatorisk samhällsorientering och intensiv praktik inom bristyrken.
Skillnaden mellan detta och vanliga SFI och existerande snabbspår är att det faktiskt ska gå snabbt. Centerpartiet måste, om de hamnar i maktställning, kunna leverera både på det och kvalitet för att ses som framgångsrika. Det bör till exempel gå snabbare än Socialdemokraternas 90 dagars sysselsättningsgaranti, som först uppnåddes i december förra året.
Ett av nyckelorden är yrkessvenska. En rörmokare har bättre chans att lära sig det nya språket om hen måste veta vad vattenlås heter för att kunna utföra sitt arbete.
Centerpartiets förslag är bra. Alla förslag som konstruktivt försöker skapa integration och inte bara beklagar sig över att det kommit många flyktingar till Sverige är välkomna.
En viktig fråga att kunna svara på är var lärarna på programmet ska komma ifrån och hur man hittar praktikplatser till alla.
Andra frågor är vad svenska värderingar är och vem som bestämmer det? För ett liberalt parti bör det handla om hur man ska leva i Sverige för att inte bryta mot lagen och inte förstöra för sina medmänniskor. Jämställdhet och sopsortering, inte folkdans och falukorv, sånt ska folk få välja själva.
Centern kommer eventuellt att anklagas för elitism eftersom man fokuserar på extra drivna personer, men förhoppningsvis klarar de att bortse från den kritiken. Jantelagen ska inte vara det första vi lär nyanlända. Det kommer säkert också protester mot att programmet omfattar mer än heltid: femtio timmar i veckan. Man kan då fråga de yrkeskunniga som visat framåtandan att resa över halva världen och ibland riskerat livet för att komma hit om de hellre vill få en bra utbildning om, och av, det nya landet eller sitta av tiden sysslolösa på en ödslig flyktingförläggning och sen vara arbetslösa i sisådär en åtta års tid. Martina Jarminder

×