GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De startar ett ungdomsförbund

Hässleholm • Publicerad 4 juli 2018 • Uppdaterad 30 november 2021

Det är de tre killarna Alexander San, Johannes Bexell och Benjamin Forsblad som gått samman för att försöka få till en LUF-grupp, Liberalernas ungdomsförbund, i Hässleholm. Alexander och Benjamin, 18 år, tog båda studenten i våras och Johannes ska börja andra året på gymnasiet.

Det var på Alexander Sans initiativ som idéen till en LUF-grupp skapades och han fick med sig vännerna Johannes och Benjamin.

– I en tid med mycket antidemokratiska krafter vill vi jobba för en liberal demokrati, säger Johannes Bexell.

Genom en studiecirkel om politik upptäckte att de delade grundläggande liberala värderingar.

För Alexander San är självförverkligande en viktig fråga.

– Ens framtid ska inte vara stöpt i en form, utan alla ska kunna förverkliga sig själva oavsett vilka socioekonomiska förutsättningar man har fått.

En jämlik skola är viktigt, menar Alexander San. Fritt skolval och krav på eleverna likaså.

Många unga kan känna press över alla betyg som sätts, men Alexander San menar att det inte är betygssystemet det är fel på.

– Det behövs krav i skolan. Jag tror att unga har blivit mer insatta i omvärlden och därför mår psykiskt dåligt. Unga nås av oroligheter som händer i världen och det tror jag får de att må dåligt, säger han.

Johannes Bexell menar att det är viktigt att inte tappa de som mår dåligt. Han vill att kuratorer ska vara mer närvarande.

– Det är viktigt att upptäcka psykisk ohälsa tidigt. Det är ju lätt att ljuga sig igenom ett samtal med en kurator så det är viktigt att det följs upp med regelbundna samtal, säger han.

För Benjamin Forsblad är polisens närvaro viktigt. Han brinner för trygghetsfrågor och vill gärna att fler poliser ska synas i staden.

– Så att polisen kan lära känna människorna bättre. Då skapas en social kontroll, säger han.

– Om människor ser poliser på gatan så vågar de kanske inte begå brott, fyller Johannes Bexell i.

Nu vill de tre killarna få ungdomar att bli mer engagerade och skapa diskussion.

De vill förändra främst på lokal nivå och på så vis exempelvis påverka vad budgeten går till.

De berättar om hur det blev köpstopp i skolan och det ledde till att skolan inte kunde köpa in material och redskap. Sådana saker hoppas de kunna förändra.

Killarna har haft kontakt med Liberalernas Ungdomsföbund Skåne och ett årsmöte är planerat senare i sommar. Då ska styrelse, ordförande och kassör väljas.

Än så länge är det bara de tre som är ”luffare” i Hässleholm, men de hoppas kunna värva medlemmar.

– Vi vill att unga ska få mer inflytande och få igång ett liberalt ungdomsförbund för de som inte känner sig som varken socialdemokrater eller moderater, säger Alexander San.

bild 1/3
De tre hoppas kunna ge unga mer inflytande och har alla egna frågor de drivs mest av, bland annat skola och trygghet. Foto: Bella Bryngelson
Alexander San är initiativtagaren till att starta upp en LUF-grupp i Hässleholm. Foto: Bella Bryngelson
Johannes Bexell, Alexander San och Benjamin Forsblad är vad som än så länge utgör LUF i Hässleholm. Foto: Bella Bryngelson
De tre hoppas kunna ge unga mer inflytande och har alla egna frågor de drivs mest av, bland annat skola och trygghet. Foto: Bella Bryngelson
Alexander San är initiativtagaren till att starta upp en LUF-grupp i Hässleholm. Foto: Bella Bryngelson
Fakta:Ungdomsförbund Hässleholm

Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.