GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Häktet släppte fel person på fri fot

Malmö Häktet i Malmö släppte fel person på fri fot – två år senare läggs förundersökningen ner.
Malmö • Publicerad 4 juli 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

Inget åtal kommer att väckas mot det vakthavande befäl som stod ansvarig när två intagnas rumsnummer förväxlades i februari 2016 på häktet i Malmö, vilket resulterade i att fel person sattes på fri fot.

En halvtimme senare insåg vakthavande befäl misstaget  och larmade polisen om den person som felaktigt satts på fri fot.

Efter signalement och tips från kriminalvårdare om att personen som felaktigt släppts skulle gå till polisen för att hämta sina tillhörigheter kunde misstaget efter ytterligare en halvtimme åtgärdas.

I Kriminalvårdens incidentutredning framkommer det att vakthavande befäl inte följt häktets instruktion för utskrivning korrekt.

Dock visar analysen av incidentutredningen att allt ansvar inte kan tilldelas det vakthavande befälet eftersom misstaget skett redan vid receptionen. Då receptionen vid överlämningen av bevakningscentralens beslut om utskrivning muntligt sa vilket rumsnummer som utsläppningen gällde. Något som gjorde att vakthavande befäl redan hade klart för sig vem beslutet gällde – och därför inte läste igenom överlämningen tillräckligt noga.

Efter händelsen åtalsanmälde personalansvarsnämnden det vakthavande befälet. Men den 8 juni 2018, hela två år efter händelsen, väljer personalansvarsnämnden att även de avsluta utredning och det vakthavande befälet tilldelas inget disciplinsstraff.

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.