Myten om den allt grövre porren

Porr har varit en diskussionsfråga på senare tid, bland annat om huruvida ett porrförbud bör och ska införas.
Porren blir allt grövre och stor porrkonsumtion leder till att den som tittar mycket måste få tillgång till allt grövre material för att få en kick. Det har sagts så många gånger att det blivit sant för många.
Men en ny studie gav det motsatta resultatet. Eran Shor och Kimberley Seida vid McGill-universitetet i Kanada undersökte hur tittarna betett sig på en av de välbesökta gratissidorna med porrklipp. Filmer som innehöll våld och tvång var inte populära. Tvärtom var det de klipp där alla deltog på lika villkor som var mest populära. Det fanns en preferens hos publiken för klipp där den kvinnliga partens njutning stod i centrum. Det skedde heller ingen eskalering av materialet vid stor konsumtion. Folk tittade inte på grövre och grövre material hela tiden, som tidigare hävdats.
Det betyder inte att man inte kan diskutera porrkonsumtion i alla fall, det finns andra aspekter som kan oroa: sexrådgivaren Dan Savage berättar att unga män som vänder sig till hans frågespalt ofta är dåliga partners eftersom de helt enkelt inte vet hur man beter sig med en riktig person, utan har fått en förvriden bild av hur det går till. Det kan vara lika problematiskt.
Men diskussionen måste vara baserad på fakta som kan verifieras, särskilt om man överväger lagstiftning eller förbud mot att hitta på porr.
Martina Jarminder

×