Annons

Riks­ban­ken borde höja rän­tan nu

Opinion Stefan Ing­ves visar nu för andra gången att han är för för­sik­tig med att ändra kurs i tid.
Opinion • Publicerad 4 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Riks­banks­chefen Ste­fan Ing­ves med­delade i går att rän­tan inte kommer att höjas på länge än. Det be­slutade di­rek­tionen trots att in­fla­tionen nu är 2,1 pro­cent – allt­så över målet två pro­cent – och har varit på den ni­vån en tid. För­vänt­ningarna om den fram­ti­da rän­tan är ock­så två pro­cent el­ler där­över.

Men Ste­fan Ing­ves gör mot­sva­ran­de fel nu som 2010, då han väntade för länge med att sänka rän­tan, när in­fla­tionen länge låg nära noll, och när de flesta eko­nomer var över­ens om att det skulle varit klokt, inte minst för att mot­verka ar­bets­lös­heten.

Annons

Nu vill Ing­ves vänta med att höja rän­tan från den mi­nus­ränta som in­fördes i bör­jan av 2015, trots att in­fla­tionen kommit upp till målet två pro­cent och trots att den svenska ekonomin är när­mast över­hettad.

I back­spe­geln visar det sig att det var fel av riks­banks­full­mäk­tige att för­länga Ing­ves’ man­dat som chef för banken ännu en man­dat­pe­ri­od, när de inte kun­de enas po­li­tiskt om nå­gon an­nan. Det be­tyder att han kommer att ha suttit 18 år på den­na po­li­tiskt mäk­tiga pos­i­tion när man­dat­tiden gått ut.

Ing­ves har många för­tjänster men han visar nu för andra gången att han är för för­sik­tig med att ändra kurs i tid. Nu borde rän­tan höjas ome­del­bart, för att bädda för större hand­lings­fri­het när kon­junk­turen vänder ned­åt om nå­got år. Utan en jus­te­ring nu kan riks­ban­ken då inte bi­dra till att dämpa ned­gången .

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons