GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förbjudet att bevattna med sjö- och åvatten

Hässleholm På grund av den stundande torkan har vattensituationen den här sommaren varit extrem. Därför går Länsstyrelsen Skåne ut med att det är olagligt att bevattna med vatten från sjöar och åar.
Hässleholm • Publicerad 5 juli 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Vatten som rinner i Almaån på väg mot Helgeå. Foto: Ludvig Thunman
Vatten som rinner i Almaån på väg mot Helgeå. Foto: Ludvig Thunman

Våren och sommaren har än så länge varit varm och torr. Något som gör att Länsstyrelsen går ut med en varning om att det är olagligt att bevattna med vatten från sjöar och åar utan tillstånd.

– Vår bedömning av läget just nu är att alla uttag från ytvatten är olagliga, om man inte har tillstånd genom vattendom. Det enda möjliga undantagen är sannolikt åmynningar där havet påverkar vattenståndet, säger Maria Nitare, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Men det är sen tidigare inget tvång på tillstånd från vattendom att ta vatten från ytvatten eller grundvatten – om uttaget är uppenbart oskadligt för vattenmiljön kan det vara. Men på grund av den extrema torkan tar nu Länsstyrelsen Skåne beslutet att det är förbjudet att ta ut ytvatten utan tillstånd.

– Vi förstår att läget är svårt för många lantbrukare som behöver vattna, men det är så låga vattenflöden att ytterligare ett uttag kan skada ekologin i vattendragen, det vill säga växter och djur, säger Maria Nitare, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.