Sofia Nilsson (C).

Torkan: Lokal C-politiker kräver att regeringen agerar

ÖSTRA GÖINGE Torkan har slagit hårt mot landets bönder. Nu kräver Sofia Nilsson (C), riksdagskandidat från Östra Göinge, att regeringen agerar.
– Jag uppmanar den rödgröna regeringen att tillsätta en krisgrupp med representanter för näringen och myndigheter för att följa utvecklingen och kunna identifiera åtgärder på kort och lång sikt, säger Nilsson.

I en skrivelse uttrycker Nilsson, ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet och vice ordförande i kommunstyrelsen i Östra Göinge, sin oro efter den senaste tidens torka i Sverige.

”I Östra Göinge har vi ett stort antal bönder som jag lider för varje dag som regnet uteblir. Nu börjar det bli ordentligt allvarligt. Betet är slut och djuren behöver stödfodras, vi får inte in tillräcklig skörd för att klara vintern, djur behöver nödslaktas eftersom fodret inte räcker till. Men slaktköerna växer sig långa och situationen är akut! Nu är det viktigare än någonsin att regeringen agerar!” skriver hon.

– Regeringen behöver agera på en gång, menar Nilsson.

Hon anser att man måste se över behoven i olika delar av landet och inventera åtgärder. Bönder och jordbruk drabbas hårt och något måste göras omgående, menar Nilsson.

– Då handlar det om att säkerställa undantag från EU-regelverk, ligga på EU-kommissionen för att utnyttja EU:s krisfonder och skynda på utbetalningen av jordbruksstödet. I detta läge är en förskottering av gårdsstödet nödvändigt.

– Man behöver även göra som man gjorde under mjölkkrisen, påskynda utbetalningarna av jordbruksstödet (inte minst de pengar som är innestående sedan tidigare år) och förskottera gårdsstödet.

Nilsson vänder sig även till alla konsumenter i sin skrivelse och vill se att konsumenterna ”ställer upp för våra svenska köttproducenter och köper svenskt kött under den kris som råder”.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • JA (61%, 244 Röster)
  • NEJ (39%, 157 Röster)

Antal röster: 401

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×