Los Bando. Pressbild

Charmig roadmovie för hela familjen

Film/recension

FILM
Los Bando
Regi: Christian Lo
Medverkande: Tage Johansen Hogness, Jakob Dyrud, Tiril Marie Høistad Berger, Jonas Hoff Oftebro med flera
Betyg: 4

Den som besökt barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff i Malmö någorlunda frekvent vet att där ofta visas väldigt bra norska barn- och ungdomsfilmer, filmer som sedan tyvärr sällan dyker upp på den svenska biorepertoaren.
I år var invigningsfilmen norska roadmovien Los Bando och den har faktiskt svensk biopremiär i dag. Fast inte i Skåne vad jag kan se. Vilket är väldigt synd för det här är en alldeles underbart charmig film som passar perfekt som bionöje för hela familjen.

I centrum för handlingen står fyra barn/ungdomar som ger sig i väg på en vådlig resa till Tromsö för att medverka i NM i rock. Deras band heter Los Bando Immortale och grunden i bandet är Grim som spelar trummor och Aksel som spelar gitarr och sjunger. De två är gamla kompisar och har spelat ihop länge och Grim har aldrig haft hjärta att tala om för Aksel att även om han är suverän på gitarr så är han riktigt usel på att sjunga,
Istället har han fixat till Aksels röst med autotune på deras inspelningar.

När Aksel så anmäler dem till NM är det bara att bita ihop. Eftersom de inte har någon basist utökar de bandet med nioåriga Thilda som spelar cello (!) och så hittar de 17-åriga Martin som lovar köra dem i sin brors bil. Förutom att Aksel inte kan sjunga, och Grim någon gång under resan måste våga tala om det för honom, så är det också lite problematiskt att Martin inte har körkort och att Thilda inte har lov att ge sig i väg på resan.
Problemen hopar sig alltså samtidigt som det vackra norska landskapet swishar förbi och resan bjuder på många spännande möten. Bland annat hamnar de på ett bröllop där svenska Vera Vitali gör en suverän insats som brud.

Los Bando är klassisk feelgood med ett självklart lyckligt slut men det är också en film som tar barn och ungdomar och stora drömmar på djupaste allvar och som presenterar ett gäng fantastisk bra skådespelare – inte mins Tage Johansen Hogness som den samvetsömme Grim. Jag håller bägge tummarna för att den här filmen dyker upp på en biograf nära oss snart. Det är publiken verkligen värd.

FILM
Los Bando
Regi: Christian Lo
Medverkande: Tage Johansen Hogness, Jakob Dyrud, Tiril Marie Høistad Berger, Jonas Hoff Oftebro med flera
Betyg: 4

×