Öbibbla
”Öbibblan” har Kristian Pehrsson snickrat ihop själv.
asfad
Biblioteket på Kvinnoön är nu invigt. Foto: Jacob Ruderstam

Nytt bibliotek – till sjöss

Östra Göinge Under fredagen åkte Broby biblioteks bibliotekarie Kristian Pehrsson, Östra Göinge kommuns fritidsansvarige Therese Svensson Collin ut med båt till Södra Kvinnoön i Immeln för att installera ett mikrobibliotek.

Kristian Pehrsson bodde under sina första levnadsår i bygden och har sedan juni månad varit anställd som bibliotekarie på Broby bibliotek. Idén om att skapa ett bibliotek ute på en ö var hans.
– Det här initiativet gör vi för att vi vill främja läsandet och ta böcker dit människor är, istället för att människor ska komma till böckerna, säger Kristian Pehrsson.

I Sverige är det inte vanligt med så kallade friluftsbibliotek. Pehrsson berättar att han bara sett liknande projekt i Stockholm och England. Han har också hämtat inspiration från ett annat projekt, ”Boken kommer”, som hjälper exempelvis gamla eller sjuka som inte kan ta sig till biblioteket att ändå kunna ta del av böcker.
Många besökare och turister väljer att hyra kanot och åka ut till olika platser och öar i sjön Immeln. Därför är det viktigt att det finns böcker där folk är, säger Kristian Pehrsson.

Vid ett vindskydd på Kvinnoön har den nya ”öbibblan”, som Kristian Pehrsson själv snickrat ihop, installerats och invigts. Tillsammans med Therese Svensson Collin hoppas man att böckerna ska uppskattas och tas väl hand om.
– Vi kommer inte att ha något bokningssystem eller koll på vem som lånar böckerna, det ska vara en samvetesprincip, säger Svensson Collin.
Böckerna som finns på ”öbibblan” lämpar sig både för stora och små. När Kristian Pehrsson fyllde biblioteket på ön placerades både titlar som ”Pippi” och ”Liftarens guide till galaxen” på hyllorna.
– Om man har slut på batteri eller surf på telefonen så kan man gå och se om det finns någon intressant bok som man kan fördriva tiden med, säger Kristian Pehrsson.

Det är inte bara svenskar som åker ut med båten eller kanoten till de olika platserna och öarna vid Immeln. Många av de som hyr kanot och åker på sjön är turister.
– Här finns någon bok på danska och någon på tyska, säger Kristian Pehrsson.

Tanken är att vänta och se hur initiatviet faller ut, om det blir lyckat så planerar Pehrsson och Svensson Collin att placera ut friluftsbibliotek på flera ställen.
– Vi vill ta böckerna dit människor är. Eftersom här finns många människor ute på sjön och på öarna så vill vi att det ska finnas möjlighet att hitta böcker där också, säger Kristian Pehrsson.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...