Annons

Politisk satir utan udd

Kultur och Nöje Roland Klinteberg ger 3 pantrar i betyg till filmen The First Purge.
Publicerad 6 juli 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Lex Scott Davis i The First Purge. Foto: Annette Brown/Universal Pictures via AP
Lex Scott Davis i The First Purge. Foto: Annette Brown/Universal Pictures via AP

Film/recension

The Purge är en av de mest intressanta följetongerna inom den moderna actiongenren därför att den inte bara levererar pang-pang utan också fungerar som en mörk spegel av vår tid och den turbulens som råder på de flesta plan.

Annons

Extremismen lever och frodas till höger och vänster på världskartan men den är inte självförsörjande utan får sin näring av inkompetenta politiker.

The First Purge är fjärde omgången och en prequel som ger oss bakgrunden till det bloddrypande experimentet som är ämnat att återställa balansen i ett samhälle som är på väg att haverera. Poängen är att människor under 12 timmar får ge utlopp för sina mest djuriska instinkter och således kan komma undan till och med med mord. Regeringen börjar med att begränsa experimentet till Staten Island men för att vara säkra på att tillräckligt mänga tar chansen och likviderar varandra sätter de in legosoldater för att hjälpa till på traven.

Som politisk satir var det onekligen att koppla ett hårt grepp på dagens USA och det fungerade inte minst därför att publiken själva kunde fylla i bilden där fiction tar slut och verkligheten tar vid.

Eftersom detta handlar om början till ”reningen” som man kallar experimentet vet vi att regeringen är nöjd med utvecklingen och agerar därefter.

Som fungerande actionrulle finns det väl inte något som går förlorat och att hjältarna är afroamerikaner (Joivan Wade och Lex Scott Davis) ökar tyngden på filmens politiska budskap, inte minst därför att de får meja ner en skara Ku Kux Klan-mördare som är ute för att rena.

Som politisk satir med en udd av svart humor har historien tyvärr nu börjat tappa sin vassa udd och det är bara vid några tillfällen den tränger sig in mellan actionsekvenserna som sagt är både många och långa.

Fakta:

FILM

The First Purge

Regi: Gerhard McMurray

Medverkande: Joivan Wade, Lex Scott Davis, Y’lan Noel med flera

Betyg: 3

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons