GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

100 år och ännu inte dödförklarad

Skåne Jane Horney tillbringade två nätter i Malmö – likviderades sedan.
Publicerad 7 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Den 8 juli 1918 föddes Ebba Charlotta Horney. För eftervärlden är hon känd som Jane Horney, kvinnan som likviderades av danska motståndsrörelsen.

Versionerna om vilka som deltog i aktionen, vem som sköt henne samt inte minst var detta skett och varför har varierat.

På 80-talet påträffades en oxidklump i Öresund där Horney skulle ha dumpats. Från den rostiga kättingen stack en fot och en damsko ut.

Vid den här tiden var det inte okomplicerat att gräva i fallet Horney. SVT Malmö och DR producerade en dramadokumentär om henne.

I februari i år höll journalisten och författaren Rolf K Nilsson föredrag om Jane Horney på Helsingborgs bibliotek.

Hon flyttade till skånska Tyringe. När hon blev avstängd från en idrottsdag red hon i protest in på skolan till de andra elevernas jubel.

1941 blev Granberg utrikeskorrespondent för den då tyskvänliga tidningen Aftonbladet. Paret flyttade till Berlin och hon blev hans sekreterare.

Jane Horney hade släkt i Danmark men tycktes inte vilja umgås med dem.

Sommaren 1944 pekades Jane Horney i en illegal dansk skrift ut som tysk agent och stikker, angivare.

– Av samtalen framgick att fru Granberg har fört ett mycket äventyrligt liv och att hon har förbindelse med praktiskt taget alla underrättelsetjänster i Stockholm, konstaterade Danielsson.

Gilbert var tysk journalist men knappast nazist.

3 bilder
När Jane Horney flyttade till skånska Tyringe lärde hon sig rida. Här ses som till häst omkring 1940. Foto: TT
Under kriget utbildade Jane Horney sig till ambulansförare och sjukvårdare inom Röda Korset. Motorcykel körde hon redan vid 16 års ålder. Bild: TT
Som tonåring mönstrade Jane på som hyttstäderska till New York. När hon bytte rutt hoppade hon av i Grönland och åkte hundspann till Kanada. Foto: PRIVAT/TT
När Jane Horney flyttade till skånska Tyringe lärde hon sig rida. Här ses som till häst omkring 1940. Foto: TT
Under kriget utbildade Jane Horney sig till ambulansförare och sjukvårdare inom Röda Korset. Motorcykel körde hon redan vid 16 års ålder. Bild: TT
Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.