Annons

An­ge­la Merkel tog hem spelet – på nytt

Opinion Hur det prak­tiskt ska gå till är inte löst. Men rege­ringen sitter kvar.
Opinion • Publicerad 7 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I Tysk­land har det varit re­ger­ings­kris flera vec­kor. Skulle An­ge­la Merkel, som varit den do­mi­ne­ran­de po­li­ti­kern se­dan 2005. då hon blev för­bunds­kans­ler för första gången, tvingas bort från makten i för­ned­ring där­för att hennes rege­ring inte kun­de enas? Oron var stor, inte minst i andra länder, som sett Merkel som en sta­bi­li­serande fak­tor när Trump gjort USA:s pos­i­tion till en hu­mör­frå­ga på Twit­ter.

Nej, det blev till slut Merkel som tog hem spelet. Ef­ter ett EU-topp­mö­te som slutade i en ur­vattnad kom­pro­miss men som ändå gav Merkel am­mun­i­tion mot sin ri­val i det lil­la bay­erska par­tiet CSU, fick hon till stånd en upp­gö­rel­se med in­ri­kes­mi­nis­ter Horst Seehofer, par­ti­le­da­re i CSU. Rege­ringen är räddad, trodde genast alla be­dö­ma­re.

Annons

De hade glömt den tredje koalitionspartnern, so­ci­al­de­mo­kra­tiska SPD. Den nya par­ti­le­da­ren An­drea Nahles ac­cep­terade inte att bil över­körd i en fråga där SPD hade en mot­satt stånd­punkt, de så kallade tran­sit­cen­ter som EU öppnat för och som SCU och CDU enats om skulle upp­rättas nära Tysk­land söd­ra gräns.

Men Merkel lyc­kades sy ihop en ny kom­pro­miss mel­lan alla tre par­tierna. De nya mot­tag­nings­cen­tralerna ska inte kallas trancitcenter el­ler vara någ­ra nya lä­ger. Men po­lisen ska få i upp­drag att samla asyl­sö­kan­de och snabbt, inom 48 tim­mar, skicka till­ba­ka dem som re­dan är re­gi­strerade i ett an­nat EU-land.

Hur det prak­tiskt ska gå till är inte löst. Men rege­ringen sitter kvar.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons