Annons

Prisade lantbrukare längtar efter regn

Osby • Publicerad 7 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Man blir lite störd när man jobbar med en verksamhet som är så väderstyrd. Jag kollar ständigt tre olika väderprognoser, säger Magnus med ett snett leende.

Det är fredag morgon och Magnus och Lotte äter ”andrafrukost”. Torsdagskvällen var speciell, Östra Göinge hushållningsdistrikt hade sin årliga premieutdelning – och den här gången var det Magnus och Lotte som prisades.

Annons

Motiveringen lyder: ”För ett välskött familjejordbruk där noggrannhet, hårt arbete med god planering borgar för omsorg till djur, miljö, kulturarv och en levande landsbygd.”

Representanter från Östra Göinge hushållningsdistrikt var först på gården där värdparet berättade om sin verksamhet och sen blev det kalas i hantverksgården i Hästveda med underhållning och premieutdelning.

– Det är en ära. Roligt att de visar uppskattning, säger Lotte.

Annars är det kanske inte jätteroligt att vara lantbrukare just nu. Lotte och Magnus huvudverksamhet är köttproduktion och de har – precis som alla lantbrukare i Sverige den här sommaren – drabbats hårt av torkan.

– Vi fick aldrig någon vår. Det gick från vinter till sommar direkt. Det innebar att man inte hann med riktigt, säger Magnus.

Och sommaren har som bekant varit torr i år. Riktigt torr.

– Förstaskörden blev en tredjedel av vad den brukar och det blev ingen andraskörd. Betet vissnar och vattnet sinar, säger Magnus.

Det står redan klart att 2018 blir ett sämre år än normalt.

Frågan är hur illa det kommer att sluta.

– Någon gång kommer ju regnet. Frågan är när – och om det slutar regna igen när det väl kommer. Det måste ju bli skördeväder också.

Annons

– Det är inte för sent, det kan bli en ”tredjeskörd”. Sen är frågan om man klarar sig med det.

Kön till slakterierna är lång och paret berättar att det inte går att bli av med några djur.

– Sen är det inte roligt att skicka dräktiga djur till slakt, de är ju nästa års inkomst. Vi hoppas vi inte behöver göra det.

– Och det finns ingen marknad för att sälja levande djur.

Hur är det att ständigt behöva oroa sig för vädret?

– Visst är det påfrestande. Samtidigt är man van och man ska inte ta ut eländet i förskott. Vi har hela hösten kvar.

Lotte säger att hon hoppas på stöd från staten och bankerna, att de hjälper jordbrukarna att ta sig igenom torkan. Vädret går det inte att göra något åt, men vissa insatser hade underlättat en del för många.

– Det är viktigt att bankerna visar förståelse och att staten lyssnar på bönderna. Exempelvis kan man tidigarelägga jordbruksstödet.

Gården i Malshult har varit i Lottes släkt i flera generationer. Magnus kommer från Genarp och flyttade till Malshult och Lotte 2002.

– Vi flyttade ihop och våra kor flyttade ihop. ler Lotte.

Annons

– Vi tycker det är kul att jobba med djur.

Vilka är nackdelarna med yrket, bortsett från vädret?

– Det är ingen jättestark lönsamhet. Det funderar vi mycket på, hur vi ska hitta bättre lönsamhet för alla vår lantbrukare – och skapa bättre villkor för alla företagare, säger Lotte, som är politiskt aktiv inom Centerpartiet och har flera förtroendeuppdrag.

– Det är viktigt för Sverige att ha egenproducerade livsmedel, säger Lotte och lyfter även fram vikten av betesdjur som håller efter landskapet.

Ett landskap som just nu skulle må bra av (lagom mycket) regn.

FAKTA

Namn och ålder: Magnus Sjöberg, 48, och Lotte Melin, 51.

Familj: Barnen Maria, 20, Hilda, 14, och Truls, 10.

Bor: Malshult.

Yrke: Lantbrukare, äger och driver L & M Malshult.

Annons

Aktuella: Fick Östra Göinge hushållningsdistrikts premie 2018.

bild 1/5
Magnus Sjöberg och Lotte Melin.
Magnus Sjöberg och Lotte Melin.
Magnus Sjöberg och Lotte Melin.
Magnus Sjöberg och Lotte Melin.
Magnus Sjöberg och Lotte Melin.
Magnus Sjöberg och Lotte Melin.
Magnus Sjöberg och Lotte Melin.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons