LRF:s ordförande Palle Borgström, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin. Foto: TT
Foto: TT

Allvarlig kris i Sverige om inte regnet kommer

Sverige Om det inte börjar regna ordentligt i Sverige inom kort så står Sveriges lantbrukare inför en allvarlig kris.
Det meddelade Lantbrukarnas riksförbunds ordförande Palle Borgström vid en presskonferens på måndagen.

Den omfattande torkan gör läget akut för svenska lantbrukare. Bristen på nederbörd orsakar en allvarlig brist på spannmål och foder till djuren.
På måndagen kallade regeringskansliet till presskonferens med anledning av det dystra läget.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) inledde mötet med en uppmaning till lantbrukare landet över att ”vända på varje sten” för att få fram mat till djuren. Sverige har sökt krisstöd från EU, men det är enligt ministern inte en åtgärd som löser alla problem.

Enligt LRF:s ordförande Palle Borgström som också deltog på mötet så är årets torka mycket värre än den som drabbade landet 1992.

Då landade kostnaderna för krisen på tre miljarder kronor. Redan nu uppgår de beräknade skadorna på endast spannmål på omkring två miljarder.
– Vi är i ett väldigt allvarligt läge. Om vädret fortsätter utan en väsentlig nederbörd så kommer vi att ha ett krisläge i Sverige. Vi förbereder oss inför en sådan situation, säger Palle Borgström.

Enligt honom är ett av myndigheternas och LRF:s främsta fokus att skaffa fram foder. Detta genom att bland annat skapa kontakter mellan jordbrukare som fortfarande har oskördade arealer och dem med brist.
Enligt Christina Nordin, Jordbruksverkets generaldirektör, så arbetar man från myndigheternas sida även med insatser för att underlätta lantbrukarnas finansiella situation.

Detta för att säkra livsmedelsproduktionen i landet. Samtliga deltagare på presskonferensen vädjar till konsumenterna att välja svenska produkter mataffären.
– Det gör en stor skillnad, säger Palle Borgström.
– Vi kan alla dra vårt strå till stacken, fyllde Sven-Erik Bucht i.