Patrik Olsson fiskade ofta med vännerna vid Svenstorpssjön som ungdom. Första gången var han bara sex år. – Sen kom annat i livet, körkort, bil och allt det där.
Sambon Maria ”Mia” Alberg har med sitt stöd gjort det möjligt för Patrik Olsson att börja fiska karp. Själv hade hon aldrig fiskat tidigare.
Patrik Olsson fiskar karp med små kulor som lockbete. Kulorna skjuter han ut med en liten slangbella.
Mia och Patrik lever friluftsliv vid Svenstorpssjön. – Det är inte bara fisket som lockar, utan lugnet av att vara ute i naturen, säger Patrik Olsson.
Inget är omöjligt. Det vill Patrik bevisa genom att som blind ge sig på att fiska karp. Utan sambon Mia och vännerna hade det inte gått, säger han. foto: bella bryngelson
Den lugna labradoren Vanda har Patrik haft som ledhund i fyra år. En bra vän att mysa med inne i tältet. – Hon är en trygghet.

”Gjord för utmaningar”

Västra Torup Vid ett nästan
idylliskt skogsbryn vid Svenstorpssjön är tre metspön uppställda framför ett litet tält och två hopfällbara stolar. Här håller Patrik Olsson och Maria ”Mia” Ahlberg till i hopp om att fånga den mest svårflörtade fisken.
– Jag vill visa att inget är omöjligt, säger Patrik Olsson som sedan åtta år tillbaka är blind på båda ögonen.

Karpen blir som en torped när den får fiskekroken i läppen, berättar Patrik Olsson, 44 år.
Karpen drar iväg så fort den känner att den är fast och då gäller det att ta i med all muskelkraft.
Innan Patrik Olsson blev blind hade han fångat många karpar i sin ungdom. Så han känner väl till fiskens ”torpedkraft”.
– Den är en jädra kämpe, säger han.
Syftet med att fiska karp är inte att äta den, utan all fångst ska släppas ut i sjön igen på ett lugnt och harmoniskt vis.
– Man klappar den och släpper ut den lugnt så den kan sticka. Det finns krav på att karpen ska släppas tillbaka, säger Patrik Olsson.

Anledningen till varför han satsar på att fånga just karpen är för att den är bland den svåraste att lyckas fånga i Sverige.
Den är knepig att lura och därför den tuffaste utmaningen när det kommer till att fiska, menar Patrik Olsson.
– Jag vill bevisa att det går även som blind.

Att ständigt hitta nya utmaningar och sätta mål som till synes verkar omöjliga är något som verkar självklart för Patrik Olsson.
Han beskriver sig själv som ”gjord för utmaningar”.
Tidningen har tidigare skrivit om Patrik då han stod inför hinderbaneloppet Tough Viking som är ett åtta kilometer långt lopp med flertalet hinder som hålls i Stockholm. Han ville bli den första blinda att klara loppet, vilket han också gjorde 2017.
Innan dess har han även varit dj under namnet dj Blindstyre i bland annat Halmstad.
Nu är karpfångst nästa tuffa utmaning han vill bevisa möjlig.
Men det hade inte varit möjligt att fiska utan sambon Maria ”Mia” Ahlberg. Själv hade hon ingen erfarenhet av att fiska, men slet för ett tag sedan upp en jättestor torsk.
– Mia och min son Jonathan gör så att jag orkar fortsätta. Jag kan fiska för att Mia och mina vänner gör det möjligt. De vill hjälpa mig att nå framgång, berättar Patrik Olsson.
Han berättar att han är väldigt tacksam som har Mia vid sin sida.
Vännerna Hampus, Niklas, Linus och Rikard har också varit ett stort stöd. Personal från ett lokalt företag har också varit väldigt hjälpsamma när rätt fiskeutrustning skulle köpas, berättar han.
– Jag har fått en jäkla backup, annars hade jag inte stått här över huvud taget.
Som blind är allt mörkt för Patrik Olsson förutom vissa ljusskiftningar som han kan uppfatta.
När han kastar i fiskespöet hjälper Mia honom att kasta i rätt riktning. Om det nappar vid kroken känner anordningen på spöet rörelsen och börjar pipa.
Ett fortsatt långt pipande betyder att det drar iväg borta vid lockbetet.

Förutom fisket lägger Patrik Olsson största delen av sin tid på nätverket ”Smarta diabetiker” i sociala medier.
Gruppen är tänkt som ett sätt att upplysa andra med diabetes, eller de som riskerar att få det, kring hur de kan förbättra sitt liv genom kost och hälsa.

Nätverket startade han tillsammans med förre detta flickvännen Marie, ett halvår innan hon gick bort till följd av komplikationer av hennes diabetes.
– Sedan Maries bortgång är mitt motto i livet att hjälpa andra.
Än så länge har Patrik och Mia inte lyckats fånga någon karp, men Patrik har ett mål.
– Jag vill försöka ta tre fiskar över 10 kilo som blind. Karp, gädda, gös eller torsk. Jag gillar att ha mål i livet och att motivera mig själv. Och jag vill visa andra och få dem att tänka: ”kan den killen klara det, så kan jag”.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • JA (61%, 244 Röster)
  • NEJ (39%, 157 Röster)

Antal röster: 401

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×