Foto: TT

Extremtorkan: Greppar efter det sista halmstrået

Länsstyrelsen poängterar nu vikten av att hjälpa varandra i krisen och uppmanar den som har tillgång till foder eller betesmark att anmäla det till Foderhjälpen 2018 i Skåne, som är ett privat initiativ.

Den som har tillgång till foder eller betesmark kan anmäla det till Foderhjälpen 2018 i Skåne, ett privat initiativ.

 Initiativ har tagits på sociala medier där man erbjuder mark för foder och bete till behövande. Även Hässleholms kommun har gått ut med att det okej att skörda kommunal mark. Länsstyrelsen gör även en snabbinventering av mark i länets naturreservat för att kunna avvara mark till foder.
 – Skåne är det viktigaste jordbrukslänet och ett av de län som är hårdast drabbat av torkan.
Länsstyrelsen uppmanar även företagare att dela med sig när det gäller vatten då Skåne har lågt vattenflöde i åar och sjöar.
Jörgen Andersson ordförande i Frosta LRF bekräftar att läget är oerhört ansträngt för många bönder.
– Jag är ändå lyckligt lottad som lyckades rädda 80 procent av den första skörden. För flera av mina grannar är det mycket värre.
 Hur det ska gå med andra skörden är fortfarande osäkert.  Jörgen Andersson poängterar hur viktigt det är att bönderna hjälps åt. Men även som privatperson kan man agera.  En uppmaning är att köpa svenskt kött. Det är nämligen viktigt att få ner slaktköerna. Har man någon hage som skulle kunna bli mat till djuren är det bara att flagga upp, säger Jörgen Andersson.
 – Det går bra att ringa LRF så kan de ombesörja kontakten.
 En uppmaning är också att inte hacka halmen utan att istället ta kontakt med djurhållare för försäljning. Halmen kan användas till både foder och strömedel. Till slut har han också en vädjan till kommunerna att tillhandahålla vatten till djuren.
– I Sösdala finns en vattenpost vid ridklubben där man har kunnat ta vatten, vilket är bra, säger Jörgen Andersson.
På torsdag kommer besök från LRF centralt samt representanter från Höörs kommun.
 – Det är bland annat kommunalrådet som kommer, förklarar Jörgen Andersson som bor ett stenkast från Hässleholms kommun. Dessutom kommer andra lantbrukare till exempel från Häglinge och Brönnestad.
Det är med andra ord samarbete som gäller.
– Vi får greppa efter alla halmstrån, avslutar Jörgen Andersson.

Den som har tillgång till foder eller betesmark kan anmäla det till Foderhjälpen 2018 i Skåne, ett privat initiativ.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du sett vildsvin i det vilda?

Loading ... Loading ...