Foto: TT

Åtta pojkar har räddats ur grottan

Thailand Räddningsaktionen för att få ut det thailändska pojklag i fotboll som sedan nästan tre veckor sitter instängda i ett grottsystem fortsatte på måndagen.
Och måndagen visade sig lika framgångsrik som söndagen: ytterligare fyra pojkar har räddats ur grottan.

I söndags räddades de första fyra av de totalt tretton pojkarna, som är i åldrarna mellan 11 och 16 år, som är instängda i den översvämmade Tham Luang Nang Non-grottan utanför Chieng Rai i norra Thailand. På måndagen räddades ytterligare fyra. Detta efter att specialtränade dykare tagit sig in i grottsystemet och lotsat ut pojkarna genom de trånga utrymmena, kämpandes mot usel sikt och starka strömmar.

Räddningsinsatsen har hållit på i nästan tre veckor men hotats av nya eventuella regn som kan försena projektet med uppemot fyra dagar, rapporterar AP. Bland annat med hjälp av tusentals pumpar och ett ovanligt uppehåll i monsunregnet ska dock vattennivån ha sjunkit inne i grottan-

Insatsen i grottan påbörjades vid 12.00-tiden på måndagen, lokal tid, och obehöriga har motats bort från området av säkerhetspersonal. Enligt räddningschef Narongsak Osotthanakorn så är det samma redan beprövade dykare som gav sig ner under berget igen, rapporterar CNN.

När insatserna var klara för dagen hade alltså ytterligare fyra pojkar räddats. Pojkarna uppges vara mycket medtagna och har förts till sjukhus där de satts i karantän. De har ännu inte fått träffa sina föräldrar men enligt The Guardian överväger man att låta föräldrarna snart få se sina barn genom en glassruta. I ett uttalande från sjukhuset, som Aftonbladet refererar till, beskrivs grottan som en annorlunda miljö där det kan finnas djur som kan sprida smittor.

Fyra pojkar och deras 25-årige tränare är kvar inne i grottsystemet. Pojkarna ska enligt inrikesministern Anupong Paojinda vara starka och vid gott mod. Syre, mat, läkemedel och dricksvatten pumpas kontinuerligt in i grottan där de befinner sig.

Ett stort antal människor som är engagerade i insatsen. Förutom personerna på plats, dykare och annan thailändsk personal som arbetat dygnet runt för att hjälpa de instängda, har den världsberömde entreprenören Elon Musk lovat hjälp i form av en miniubåt.

Elon Musk hoppas att ubåten, som är i barnstorlek, ska kunna bistå i räddningen av de återstående pojkarna och deras tränare. Ubåten väntas anlända någon gång under måndagen.

Thailändska Nave Seals är djupt involverade i räddningsaktionen. På sin facebooksida skrev de, med referens till pojkarnas fotbollslag The Wild Boars, på måndagen: ”Två dagar, åtta vildsvin räddade. Hurra!”

Läs mer: