Annons

Otroligt men sant granater sover i sjön

Hässleholm Finjasjön har problem som vi vet. Ur en lång rad aspekter. Det faktum att det dumpades ammunition i sjön på 1950-talet är ett bekymmer, om kanske inte någon större risk. Ammunitionen kommer upp, om inte ur sjön, så i debatten lite då och då.
Hässleholm • Publicerad 9 juli 2018 • Uppdaterad 14 december 2021

Bland annat ställdes frågor under Norra Skånes läsarkafé vid sjön den 31 maj. Och senast 2014 dök militära dykare för att inspektera trälådorna med granater och tändrör som slumrar i den tjocka, övergödda dyn på Finjasjöns botten.

Intressant ändå hur man vid denna tid när sänkningarna genomfördes såg på sjöar, hav och vattendrag. Att de förväntades kunna användas som soptippar för allsköns mög.

Annons

Efter andra världskriget vräkte Sovjetunionen trots skarpa protester från bland annat Sverige stora mängder oanvänd beslagtagen tysk senapsgas i Östersjön. På svenskt vatten finns två dumpningsområden: Ett utanför fyren Måseskär i Skagerrak och ett sydost om Gotland. Amerikanska flottan sänkte sin beslagtagna senapsgas i Nordsjön.

Annons

Finns andra beteenden som vi idag ser som helt naturliga, men som framtiden säkert kommer att sätta frågetecken för.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons