Kvinna med multihandikapp fick inte hjälp

Hässleholm En kvinna med multihandikapp samt diabetes ska enligt en lex Sarahanmälan inte fått hjälp när hon tryckt på sitt trygghetslarm.

Händelsen ska ha inträffat på eftermiddagen en dag i slutet av juni.En kvinna som förutom ett multihandikapp även har diabetes tryckte på larmknappen på grund av att hon kände sig medtagen och trött. Hon ville ha en smörgås och eftersom hon besökt tandläkaren på eftermiddagen hade hon inte varit hemma vid det ordinarie eftermiddagsbesöket klockan 15. Vid det här besöket brukar personalen hjälp kvinnan att bre smörgåsar till kvällen samt hjälpa henne så att hon får något att äta.
Enligt den larmande kvinnan ska hon ha fått svaret att hon kunde fixa det själv om hon bara ville och att hon fick vänta till klockan 19 då nästa ordinarie hembesök var inplanerat.
Vid besöket klockan 19 var kvinnan nedkissad, arg och ledsen.
Förutom att hon inte kunnat gå på toaletten fanns det en risk att kvinnan skulle kunna få ett blodsockerfall.
Personen som tog emot larmet uppger däremot att hon frågat kvinnan som larmat om det gick bra att hon bredde smörgåsar vid nästa besök i stället. Hon ska då ha fått ett jakande svar. De ska även ha pratat om detta vid det senare besöket.
För att något liknande inte ska hända igen ska rutinerna för larm gås igenom, vikten av att berätta när något går fel samt att diskutera värdegrund och varför man är på jobbet.

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...