Annons

Håll koll på sa­la­fisterna

Le­da­re Sa­la­fismen är en ex­trem is­lamsk in­rikt­ning som styrs från Sau­di­ara­bi­en. Myn­dig­heterna måste för­söka få in­syn i vad sa­la­fisterna gör.
Opinion • Publicerad 10 juli 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Magnus Rans­torp är med­för­fat­ta­re till rap­porten.         Foto: TT
Magnus Rans­torp är med­för­fat­ta­re till rap­porten. Foto: TT

Sa­la­fismen är en ex­trem rikt­ning inom is­lam som är stats­re­li­gi­on i Sau­di­ara­bi­en och någ­ra andra stater på den arabiska halvön. Den saud­iska kung­a­fa­miljen för­söker ak­tivt sprida sa­la­fismen ge­nom att ge ge­ne­rösa bi­drag till mos­ké­byggande i andra länder, med vill­koret att det är den salafistiska sun­ni­va­ri­anten som ska pre­dikas, och ge­nom att fi­nan­siera kring­re­san­de imamer som pre­dikar sa­la­fismens lära.

Det som gör sa­la­fismen särskilt in­tres­sant är att många is­lamska ter­ro­rister verkar ha sin för­ank­ring i den­na gren av is­lam. Ex­em­pel­vis kom de flesta av flyg­ka­pa­rna i ter­ror­dåden den 11 sep­tem­ber från Sau­di­ara­bi­en.

Annons

Det här har gjort att även svenska myn­dig­heter fått upp ögonen för sa­la­fismen som ett möj­ligt hot. En rap­port från För­svars­hög­sko­lan pre­sen­terades ny­li­gen, där sa­la­fism och salafistisk is­la­mism i Sverige har kart­lagts.

An­talet sa­la­fister i Sverige har ökat de senaste åren men är ändå inte fler än 2 000, en­ligt rap­porten. Men någ­ra av dem miss­tänks ha in­tres­se för is­la­mism och kan där­med ut­göra ett hot. Det kan finnas någ­ra bland dem som åkt till Sy­ri­en för att kriga med Daesh/IS el­ler al-Qaida.

Flera mos­kéer i Skåne, så­väl i Malmö som i Häss­le­holm (Ljusets mos­ké) och andra orter och i Väst­sve­ri­ge, bland an­nat i Halm­stad, pekas ut i rap­porten.

Även bort­sett från de is­la­mis­tiska in­sla­gen är sa­la­fismen ex­trem, med en bok­stavs­tro­gen tolk­ning av sharia­re­glerna, med synen att kvin­nor ska vara ”ly­diga” och med en myc­ket ag­gres­siv håll­ning mot den andra hu­vud­grenen av is­lam, shia. Det här präglar Sau­di­ara­bi­en men ock­så sa­la­fister som bor i Sverige.

För svenska myn­dig­heter kan det vara svårt att följa vad de salafistiska sekterna gör, både be­ro­en­de på då­liga kun­skaper i arabiska och ge­nom okun­skap om is­lam och olika rikt­ningar inom is­lam.

Men de kom­muner där sa­la­fister är ak­ti­va måste se upp. Sa­la­fismen är inte som andra re­li­gi­oner. Den är ett hot, särskilt mot mus­limer med an­nan tros­in­rikt­ning.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons